Hopp til innhold

Nå kan du høre lyden av Bodø hver hele time

I dag ble verdens nordligste klokkespill innviet i Bodø domkirke. Nå kan du høre lyden av Bodø hver hele time.

Created by InfoDispatcher

Innvielse av verdens nordligste klokkespill

Man har lenge ventet på å høre lyden av Bodø, og i dag kunne man høre det for første gang, samtidig som det ble offentliggjort hvem som står bak melodien.

– Jon Øyvind Næss er vinneren av Bodøs signaturlyd, eller forslag som det heter, som varsler timeslaget. Det skal altså spilles før hver hele time, sier Gro Bergrab.

Over 80 bidrag kom inn, som etter hvert ble til fem forskjellige favoritter.

– Vi sorterte ut fem ganske forskjellige favoritter, men vi likte hans bidrag godt helt fra starten. Det har noe litt uventet ved seg, det er ikke helt standard klokkespill-forslag. Likevel er det fint og jeg tror det er slitesterkt over tid. Den har en fin melodi og artig rytmisk struktur.

Gro Bergrab

Gro Bergrab skryter av den nydelige klangen fra klokkespillet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er en nydelig klang og jeg tror det kommer til å stadfeste domkirka som en enda mer viktig kulturaktør her i byen. At Bodø har et klokkespill understreker den kirkemusikalske styrken Bodø har vist gjennom flere år.

Næss er en av de mest anerkjente samtidskomponistene i Norge, og Bergrab synes det er morsomt at han var huskomponist for Bodø Sinfonietta tidligere i år.

– Han har hatt tilknytning til Bodø akkurat dette året. Men det er melodien i seg selv som er vurdert, og ikke han som person.

Levert av verdens største klokkestøperi

Joep van Brussel

Joep van Brussel har vært med å støpe klokkene til klokkespillet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Klokkespillet er produsert i Nederland, i verdens største klokkestøperi. Klokkespillet består av 50 klokker, som til sammen veier 18 tonn og kostet totalt 6,5 millioner kroner.

Joep van Brussel var med å støpe klokkene og hadde tatt turen helt fra Nederland for å være med på innvielsen av klokkespillet i Bodø.

– Det er en ære å få være med på dette. Vi er stolte over å ha laget et instrument som kommer til å vare så lenge.

– At det er det nordligste klokkespillet er unikt, men det jeg liker mest er at det har sin egen identitet. Den har en varm lyd, som man kjenner igjen og man kan ikke sammenligne den med andre instrument, sier Brussel.

– Helt fantastisk

Innvielse av klokkespillet

Både store og små møtte opp for å høre lyden av Bodø for første gang.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mange hadde møtt opp for å delta på innvielsen og Bodøs befølkning er godt fornøyd med at byen har fått klokkespill.

– Jeg tror det blir helt fantastisk. Dette er jo noe vi har ventet på veldig lenge. Det er helt utrolig at vi i Bodø har fått et klokkespill, og det virker som at folk er veldig engasjerte og synes dette er en fin ting for byen. Jeg tror vi kommer til å bli glad i det, sier Ragnhild Strauman.

Prosjektleder for klokkespillet, arkitekt Even Aursand, føler at vi er kommet et skritt nærmere Europa.

– Den lyden vi hører nå, gjør at jeg føler at vi er kommet et skritt nærmere Europa. Den minner meg om alle turene jeg har hatt til historiske byer i Europa. Nå mister vi jagerflyene, men så får vi noe helt annet igjen. Det setter jeg pris på.

Det har vært mye arbeid på forskjellige plan og det har tatt sin tid å få klokkespillet til Bodø, men nå er det endelig her.

– Dette er ei fredet kirke, så det startet med å finne noe som kunne fungere i forhold til klokketårnet. Vi ville gjerne få det til i år. Det sier seg selv, da vi har ventet lenge. Det har vært en spennende prosess å gå inn i noe helt nytt og annerledes enn det jeg vanligvis jobber med, sier arkitekten.