NRK Meny
Normal

– Dette skaper flere fordommer

Homofile i Bodø føler seg hengt ut i overgrepssak.

Ole-Marius Johnsen

FØLER SEG UTHENGT: Ole-Marius Johnsen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Homoorganisasjonen LLH avivser at deres miljø er et møtested for overgripere og deres ofre. Etter at seks bodømenn ble siktet for overgrep mot unge gutter eller oppbevaring av barneporno, har det homofile miljøet i byen fått mye oppmerksomhet.

– Dette skaper flere fordommer. Vi har lenge slitt med at mange tror at pedofili og homofili har en sammenheng. Hos oss kan unge mennesker føle seg trygge, sier leder Ole-Marius Johnsen.

Henges ut

Han mener det homofile miljøet urettmessig henges ut.

– Dette går utover mange som ikke fortjener det. Bodø er en åpen by, men dette hjelper ikke for de som sliter og trenger den arenaen og den støtten for å komme seg videre i livet og finne sin egen identitet, sier Johnsen.

Alt fra 5 til 90 personer pleier å delta på arrangementene i lokalene til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Bodø.

Ikke en arena for overgripere

Organisasjonen har 90 medlemmer, og leder Ole-Marius Johnsen mener mediene går for langt i å koble det homofile miljøet til den pågående overgrepsetterforskningen mot seks menn i Bodø. Han frykter ikke at deres miljø er en arena der overgripere kan møte sine ofre.

– Absolutt ikke. På arenaer der det er fest er det streng kontroll med 18-års grense. Ingen under 18 år får delta på arrangementer der vi selger alkohol.

Johnsen bekrefter at noen av de siktede har vært tilknyttet miljøet rundt LLH.

– Noen har deltatt på aktiviteter og fester. Men det er fordi Bodø er en liten by og alle kjenner alle.

Internett kan være en arena

Nettstedet Gaysir.no er blitt nevnt som et sted der de siktede har opprettet kontakt med sine ofre. Johansen tror dette er hovedproblemet.

– Dette er en veldig åpen arena hvor folk kan utgi seg for å være andre enn de er. Det er nok en grunn til at slikt kan skje.

LLH Nordland har egne etiske retningslinjer og lokale vedtak. Styret kan på årsmøtet vedta å utestenge personer fra sine arrangementer.

– Vi vil sørge for at disse personene blir utestengt herfra, på bakgrunn av at dette er såpass alvorlig at det kan skape fremtidige problemer for LLH Nordland.

Video Overgrepssak i Bodø

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.