NRK Meny
Normal

Holmås: – Nei til gjennomsnittsmålere, betyr ja til flere trafikkdrepte

Ap, SV og Sp la i dag fram forslag i Stortinget om flere gjennomsnittsmålere på norske veier.

Heikki Holmås

Heikki Eidsvoll Holmås mener spørsmål om personvern ikke er et problem, fordi de som holder seg innafor fartsgrensen ikke registreres i det hele tatt.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Gjennomsnittsmålere er den mest effektive måten å redusere dødstallene i trafikken på, og for meg er det helt uforståelig at regjeringspartiene sier nei når forskning viser at antallet mennesker som dør på ulykkesstrekningene kan halveres, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV) til NRK.

Gjennomsnittsmåling foregår slik at det tas bilde når du kommer til den første fotoboksen, og et nytt når du kommer til den andre boksen. Tida du bruker mellom fotoboksene avgjør om du har kjørt for fort på strekningen.

Problemer med personvern

Bård Hoksrud (Frp)

Bård Hoksrud (FrP).

Foto: Hans Erik Weiby

– I fjor døde 148 mennesker i trafikken, og enda flere ble skadet. Derfor mener vi det er viktig å stå sammen for å få gjennomslag på Stortinget, sier Holmås.

Spørsmål om personvern har flere ganger vært blant ankepunktene til politikerne som har vært mer skeptiske til innføring av flere gjennomsnittsmålere.

Regjeringa mener blant annet manglende dokumentasjon, overvåkingsprinsipp og at boksene kan bli distraherende for sjåfører gjør saken vanskelig.

Etterlyser mer holdningsarbeid

Det blir helt feil å ta bilder av alle trafikanter for å ta noen fartssyndere. Du kan ikke mistenkeliggjøre alle. Dette er en inngripen i folks privatliv, sa statssekretær Bård Hoksrud (FrP) til NRK i mars i år.

I dag forteller hans medierådgiver, Jôhannesson Reynir, til NRK at de ikke har mulighet til å stille opp til et nytt intervju.

FrP er opptatt av trafikksikkerhetstiltak, som midtdeler, firefelts motorvei og rumlefelt. Mer vedlikehold og bedre asfalt, er noe de tror vil bli nøkkelen for å minske trafikkulykkene.

I mars sa Hoksrud til NRK at han også fremmer vedlikeholdsarbeid, og mener det er et bedre tiltak.

– Det er mye mer trafikksikkerhet i en midtdeler enn i en strekning med gjennomsnittsmåling. Mer holdningsskapende arbeid for å få folk til å senke farten er også et godt tiltak, mener Hoksrud.

– Flere vil støtte forslaget

Heikki Eidsvoll Holmås sier til NRK at han håper regjeringspartiene og de andre partiene lytter til argumentene som fremsettes av Ap, Sp og SV nå.

– Vi har fått signaler fra flere sentrumspartier om at de vil støtte dette. Jeg mener at når regjeringen sier nei til gjennomsnittsmålinger, sier de samtidig ja til at flere titalls mennesker dør unødig i trafikken hvert år.

Forslaget er nå levert, og ifølge SV-politikeren går partiene nå en tid med debatter og rekruttering i vente.

Mindre råkjøring med gjennomsnittsmåling

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.