Hopp til innhold

Hollywood-stjernene har inntatt Lofoten

Statister og tilretteleggere er entusiastiske over å få besøk av et stjernespekket ensemble fra Hollywood. – Vi kunne ikke finne noe som var like slående vakkert som naturen her, sier produsenten.

Christoph Waltz i Lofoten

James Bond-skurk Christoph Waltz ankom i dag Lofoten, hvor han har slått seg sammen med Matt Damon og resten av produksjonen. I morgen starter innspillingen av «Downsizing» i Trollfjorden i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Knut Ivar Johansen / NRK

I dag ankom Matt Damon og Christoph Waltz settet for den kommende storfilmen «Downsizing» i Lofoten. Oversiktsbilder og naturbilder er allerede filmet inn, og i morgen starter scenene hvor de store aktørene skal spille. Produsent Mark Johnson var klar på hvor innspillingen skulle skje.

– Manuset ble skrevet for 10 år siden, og det var hele tiden tiltenkt å bli spilt inn i Norge. Vi kunne ikke finne noe som var like slående vakkert som naturen her. Vi har gjort noen små tagninger uten skuespillere fra helikopter, og i morgen starter vi å spille inn med skuespillere, sier Johnson.

Statist Lena Kvitvik

Lena Kvitvik er én av ni lokale statister som skal bidra i millionproduksjonen fra Hollywood.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Der skal også lokale statister bidra. Lena Kvitvik er én av ni statister fra Lofoten som har fått en rolle i Hollywood-produksjonen, og hun ser frem til å spille med de store stjernene.

– Vi sjekker inn på båten i kveld og får sikkerhetsinformasjon, så skal vi ut i Trollfjorden og overnatte der i natt. I morgen starter vi tidlig med sminke og kostyme før innspillingen er i gang. Jeg gleder meg veldig til å være med på å et så stort sett, sier skuespilleren.

Hun har selv erfaring fra skuespillerbransjen og er utdannet ved teaterhøyskolen i Nord-Trøndelag. Under morgendagens innspilling håper hun å kunne lære av Matt Damon og de andre stjernene.

MS Grace

Trygve Hegnars luksusyatch «Grace» er leid inn av produksjonen, og kommer til å være godt synlig på lerretet i den kommende filmen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Norgesreklame

Produsent Mark Johnsen er ikke i tvil om at innspillingen kan få stor betydning for regionen.

– Ringenes Herre var for eksempel det viktigste som noensinne har skjedd for turistnæringen på New Zealand, sier han.

Steinar Jøraandstad

Location manager Steinar Jøraandstad mener innspillingen kan få stor betydning for regionen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Steinar Jøraandstad bor og jobber i Lofoten og har fått rollen som location manager for produksjonen. Han mener også at innspillingen kan få stor betydning for Norge og Lofoten som filmlokasjon.

– Ryktene går fort i dette miljøet, og det er viktig å vise at vi kan være ja-kommuner. Det er mange rettigheter som må avklares, og et godt samarbeid med lokalkommunene her er avgjørende. Jeg tror og håper at dette kan bane vei for flere produksjoner her, sier han.

Heiset ombord

Det var mange statister som meldte seg til tjeneste i Lofoten, og av de 300 som møtte opp på castingkontoret, valgte regissøren ut ni stykker som fikk en statistrolle i filmen. Kvitvik forteller at de allerede har vært ombord i det flytende hotellet Edda Fides for kostymeprøver.

– Jeg ble hentet i en gummibåt og kjørt ut til flotellet, denne store båten hvor alle bor, og ble så heist opp med gummibåten fra en vaier på skipet. Der gjennomførte vi kostymeprøver, og det var mye trivelige folk som jobbet med produksjonen, forteller hun.

Grace, boat

Det er fasjonabelt ombord i innspillingsbåten MS Grace. Deler av innspillingen skal foregå her.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK
Produsent Mark Johnson

Produsent Mark Johnsen har produsert både tv-seriene Breaking Bad og Legenden om Narnia, i tillegg til store filmproduksjoner som The Notebook og The Sniper. Han har tidligere samarbeidet med Matt Damon, og ser frem til å starte innspillingen i Lofoten.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK