Hollywood-produsent: – Norge må endre støtteordning

Hollywoodfilmen «Downsizing» med Matt Damon i hovedrollen har startet innspillingen i Lofoten. Medprodusent Leifur Dagfinnsson mener insentivordningen er avgjørende for at tilsvarende produksjoner skal skje i fremtiden.

Filmprodusent Leifur Dagfinnsson

Leifur Dagfinnsson har tidligere jobbet med storfilmer som Star Wars VII og Oblivion med Tom Cruise i hovedrollen. Han mener Norge må gjøre endringer på insentivordningen om de ønsker å få Hollywood-produksjoner i fremtiden.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Det første spørsmålet produsentene spør er om innspillingsstedet har en insentivordning, og hvor mye den er på. Uten insentiv ser de ikke på landet engang, hevder medprodusent for «Downsizing», Leifur Dagfinnsson.

Han er i Lofoten sammen med resten av produksjonsteamet for å spille inn science fiction-komedien «Downsizing», som er ventet på kino i løpet av høsten 2017. Filmen fikk tildelt 4,5 millioner fra Norsk filminstitutt, halvparten av det de søkte om.

Dagfinnsson er glad for at innspillingen nå er i gang, men advarer om at Norge må ta lærdom fra prosessen denne gangen.

– Norge må endre måten de deler ut insentivene på. Studioene må ha garantier for hvor mye støtte de får. Det kan ikke være slik at de ber om 25 prosent og får halvparten. Det må være avklart på forhånd, mener Dagfinnsson.

– Må tilpasse seg tildelingen

Det tankesettet delte ikke Høyres Svein Harberg, leder av kulturkomiteen på Stortinget, da det ble kjent at «Downsizing» ikke fikk støtten de søkte om.

Svein Harberg

Høyres Svein Harberg mener produksjonen må tilpasse seg den tildelingen de får.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– De har søkt om en sum, og ikke fått den fullt ut. Sånn er det for mange som søker departementet om forskjellige ordninger, og da må de tilpasse seg til dét, sa han da.

Harberg mener vi først må se hvordan insentivordningen fungerer med dagens tildelinger, før det gjøres eventuelle endringer.

– Det er åpenbart at det er søkere til ordningen, og så må vi se om potten skal være større eller det skal være andre regler for den i kommende budsjetter. Men det hører ikke hjemme i revidert budsjett.

– Vil dere ha flere turister?

Downsizing-produsent Mark Johnsen

Mark Johnson mener store Hollywood-produksjoner har en stor innvirkning på turistnæringene der filmene spilles inn.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Da manuset for «Downsizing» ble skrevet for ti år siden, var det hele tiden planlagt at filmen skulle spilles inn i Norge. Samme året som den norske filminsentivordningen startet, begynner produksjonen i Norge.

– Jeg lager film over hele verden. Vi filmet «Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet» på New Zealand, på grunn av insentivordningen. Vi filmet Breaking Bad og Better Call Saul i New Mexico på grunn av at vi fikk statlig støtte.

– I dagens verden må du selvfølgelig bruke steder som passer filmen din, men du må også tenker over hvor det er minst kostbart å filme. Norge er ikke et veldig rimelig land å filme i. Skal dere være konkurransedyktig, trenger dere gode ordninger, sier produsent Mark Johnson til NRK.

– Bør denne ordningen utvides, og potten økes?

– Definitivt. Jeg håper at dette bare er begynnelsen, og at man ser at den nye ordninga er en suksess. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få en ny film til Norge. Dere har veldig mye å by på, også av filmfaglig kompetanse, sier Johnson.

Vil dere ha flere turister? Om dere ønsker flere, så er det viktig å få filmer som dette til landet. Jeg håper denne filmen vil komme til å bli god reklame for Norge, og spesielt for denne regionen.

Mark Johnson, produsent
Edda Fides med Grace

Produksjonsteamet for den kommende storfilmen «Downsizing» bruker hotellskipet Edda Fides som base. Foran skipet ligger luksusyachten MS Grace, som skal spille en sentral rolle i filmen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK