Holder indisk råkjører i varetekt

En indisk familiefar på ferie i Lofoten fikk førerkortet beslaglagt og holdes i varetekt etter at han ble tatt i 107 km/t i en 50-sone. – Fullstendig uakseptabelt, sier UP-sjefen i nord.

Geir Harald Marthinsen, UP-sjef i nord

UP registrerer at mange av de utenlandske sjåførene har null respekt for norsk skilting. – En ting er at de kjører fort i høyhastighetssonene, men de holder tidvis like stor fart i lavhastighetssoner, sier UP-sjef Geir Martinsen.

Foto: TOR FARSTAD

Den oppsiktsvekkende råkjøringen fant sted på E10 på Laupstad i Lofoten 2. pinsedag. I dag ble den indiske turisten i 30-årene siktet og varetektsfengslet for to uker i Lofoten tingrett i Svolvær, skriver Lofotposten.

Han og familien hadde ifølge avisen returbillett til India 7. juni, og politiet vil sikre seg at sjåføren ikke forlater landet for å unndra seg rettsforfølgelse for råkjøringen.

– Sjåføren ble målt til 107 km i timen i 50-sonen, som er helt uakseptabelt. Og han var ikke den eneste som mistet lappen denne dagen, konstaterer Geir Martinsen, som er distriktsleder i UP Nordland, Troms og Finnmark til NRK.

Utlendinger harde på gassen

I ulike kontroller på E10 2. pinsedag fikk 24 sjåfører fartsbøter og til sammen fem ble fratatt sertifikatet.

– Det kjøres hardt på E10 i Lofoten, og flere av dem som ble tatt var utlendinger. Det er trist å registrere. Det vi nå ser er at noen turister tar med seg en uønsket kjøreatferd hjemmefra, som ikke er forenlig med hvordan vi ønsker å ha det på norske veier, sier Martinsen til NRK.

UP registrerer at mange av de utenlandske sjåførene har null respekt for norsk skilting.

– En ting er at de kjører fort i høyhastighetssonene, men de holder tidvis like stor fart i lavhastighetssoner. Her er det folk som går langs veien og barn som sykler. Det er en grunn til at det er lav hastighet, sier UP-sjefen.

Har erkjent straffskyld'

Lange køer på E10

Smale veier og lange køer gjør at mange tar unødige sjanser for å komme fram i Lofot-trafikken.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Den indiske turisten har erkjent råkjøringen og har ifølge Lofotposten samtykket til tilståelsesdom.

– Vi innstilte på at mannen må dømmes til 21 dagers fengsel for denne kjøringen på E10 gjennom 50-sonen mandag, sier politiinspektør Steffen Ravnåsen ved Nordland politidistrikt til avisen.

UP-sjefen på sin side frykter vi har en ny ulykkessommer i vente.

– Det er jo blitt slik at en ulykkessommer er uunngåelig, sier han til NRK.