NRK Meny
Normal

Holder for nesen og støtter Rana

Ordfører i Alstahaug Stig Sørra (H) ser helst at det blir ny storflyplass i Vefsn, som ligger nærmest Sandnessjøen. Men går ikke det, vil han støtte Rana.

Diskusjon om storflyplass på Helgeland

DISKUTERER STORFLYPLASS: Fra venstre ordfører i Vefsn Jann-Arne Løvdahl, Kai Henriksen, gruppeleder i Rana Høyre og ordfører Stig Sørra i Alstahaug.

Foto: Frank Nygård / NRK

Stig Sørra vil støtte en storflyplass i Rana hvis det ikke lar seg gjøre å bygge en felles flyplass for Helgeland i Elsfjord i Vefsn.

– Hvis Elsfjord-prosjektet faller blir dette et viktig prosjekt for hele Helgeland, sier Sørra.

Diskusjonen om en ny storflyplass på Helgeland har gått over flere år, og det er utredet muligheter for storflyplass både i Elsfjord i Vefsn og på Hauan i Rana.

Stokka i Sandnessjøen har også vært nevnt i diskusjonen, men ifølge Sørra så er ikke det noe alternativ i forhold til de to andre prosjektene.

Ønsker kortest mulig vei

Sørra i Alstahaug ser helst at storflyplassen blir lagt nærmest mulig Sandnessjøen. Men dersom det skulle vise seg at det ikke blir noen storflyplass i Elsfjord, så tror han at Sandnessjøen fortsatt får beholde sin flyplass, fordi det blir lengre avstand til Rana.

– Slik jeg kjenner luftfarten vil det være muligheter for kystruter uavhengig av en etablering av en større flyplass på Mo. Det er fortsatt relativt store avstander fra kysten til Mo, og vi ser at det høy aktivitet på Helglandskysten, både i Sandnessjøen og i Brønnøysund, sier Sørra.

Er det viktig å få avklart Elsfjord snarest mulig for å komme i gang?

– Ja, Elsfjord burde vært avklart for lenge siden, og det er viktig å få denne avklaringen snarest.

Flyplasser på Helgeland

Storflyplassen på Helgeland kan havne enten i Elsfjord eller på Haugan. Rundt er allerede eksisterende flyplasser.

Foto: grafikk / NRK

Avinor ønsker en avklaring på lokaliseringsspørsmålet så fort som mulig.

Stig Sørra

Ordfører i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl(sittende) og ordfører Stig Sørra i Alstahaug var invitert av næringslivsforeningen i Rana for å diskutere samferdsel på Helgeland.

Foto: Frank Nygård / NRK