Hopp til innhold

Ble sparket etter Terraskandalen

Rådmannen og økonomisjefen i Terra-kommunen Rana ble sparket nå i ettermiddag.

Rana-rådmann Jan Reitehaug

Rådmann Jan Reitehaug og økonomisefen ble sparket av kommunestyret.

Foto: Frank Nygård / NRK

Dette skjer til tross for at en ekstern rapport slår fast at administrasjonen og kommunen kan ha blitt ført bak lyset av Terra Securities.

LES HELE RAPPORTEN: Terra-rapporten fra Rana

Rådmannen visste ingenting

Ifølge rapporten har rådmannen gått utover sine fullmakter, og informert kommunestyret for dårlig.

Rådmann Jan Reitehaug sier han tar saken til etterretning, men han reagerer på at han ikke ble varslet på forhånd om at hans stilling skulle vurderes.

- Det fikk jeg vite da jeg satt i kommunestyremøtet i dag, sier han.

Lukket dørene

Kommunestyret i Rana i dag ble svært dramatisk.

Siden punktet om rådmannens og økonomisjefens framtid var en personalsak, lukket kommunestyret dørene da den skulle behandles.

Først leverte samtlige parti-gruppeledere inn forslag om at de to måtte gå. Senere stilte partiet Rødt, ved Atle Hiller, mistillit mot rådmannen.

En halv time senere vedtok flertallet i kommunestyret å gi sparken til rådmann Jan Reitehaug og assisterende økonomisjef Kjell Pedersen.

- Stor tillit blant folk

Hiller fra Rødt mener det var helt nødvendig at de to ble avsatt.

- Jeg er mye ute blant folk og opplever at begge nyter stor tillit blant innbyggerne i Rana. Derfor mener jeg kommunestyret ikke hadde noe annet valg enn å stemme som de gjorde.

Tyst fra ordføreren

Ordfører Geir Waage (Ap) vil ikke kommentere dagens vedtak i kommunestyret.

- Jeg forholder meg til at kommunestyret legger granskningsrapporten til grunn for sitt videre arbeid med denne saken, er alt han vil si.

Brøt loven

Bakgrunnen for at både Reitehaug og Pedersen må gå, er granskingsrapporten fra Pricewaterhouse Coopers om Rana kommunes håndtering av Terrasaken.

Rapporten påpeker en rekke brudd på kommuneloven og kommunens finansreglementden i forbindelse med investeringer i amerikanske høyrisikoobligasjoner.

Rådmann Jan Reitehaug innrømmer ansvar for den situasjonen Rana kommune har havnet i, der over 149 millioner kroner har gått tapt i de feilslåtte investeringene.

Men han har helt til nå håpet på et videre engasjement som rådmann i Rana.

Fornøyde politikere

Lokalpolitikerne i Rana er komfortable med at rådmann og økonomisjefen ikke bare tar ansvar, men også konsekvensen av tapene Rana kommune er påført ved å forlate sine stillinger.

Selv om de fleste lokalpolitikerne mener Terra Securities har forledet og lurt Rana kommune til investeringene, er det likevel administrasjonen - med rådmann og økonomisjefen i spissen - som har utvist manglende kompetanse i forbindelse med investeringene. De har også unnlatt, sammen med den politiske ledelsen, å bringe Terrasakene inn for kommunestyre og formannskap.