NRK Meny
Normal

Hjalp tiltalte å slåss mot stemmene

- Jeg var på en måte på parti med tiltalte i å bekjempe stemmene. Det sa den psykaitriske sykepleieren som fulgte mannen tett i flere år.

Mørkved-drapet, Salten tingrett

Dersom Salten tingrett dømmer mannen til tvunget psykisk helsevern, er det et åpent spørsmål hvor lenge han vil være underlagt behandling. Allerede etter ett år kan han søke om å slippe fri.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

En av rollene til rehabiliteringsteamet til Salten psykiatriske senter er å følge opp folk hjemme og hjelpe de til å leve selvstendige liv.

- Den drapstiltalte 43-åringen behøvde støtte i å stå imot stemmene i hodet, forklarte psykiatrisk sykepleier Siw Elisabeth Olsen som er ambulerende psykiatrisk team i Salten psykiatriske senter.

Hun forklarte retten hva teamets jobb går ut på.

- Jeg laget en individuell plan for ham. Vi hadde samtaler, og gjorde også praktiske ting i lag.

I tillegg var Sissel Guldbrandsen og tiltaltes fastlege involvert i teamet.

Et selvstendig liv

- Vi kunne ha lange diskusjoner om ulike ting. Stemmene i hodet hans føltes så reelle for ham. Mange ganger ble han skuffet, fordi han skjønte at stemmene hadde lurt ham, sa Olsen.

Ifølge Olsen godtok han fakta etter å ha diskutert dette med spesialsykepleieren.

- Var hensynsfull

- Han tar hensyn til andre, var aldri truende eller voldelig på noe vis. Det han var redd for, var at han skulle miste kontrollen. Men da gikk det på materielle ting, dorklarte Olsen.

Enn i forhold til andre personer?

- Han kunne være redd for andre, at de skulle skade seg selv, eller dø. Det var folk som han brydde seg om. Jeg har aldri hørt at han har truet eller sagt at han skulle gjøre noe vondt, sa hun.

Tok alltid medisin

Den psykiatriske sykepleieren forklarte at det aldri var problemer med at han ikke tok medisinen i den perioden hun jobbet med ham.

- Han ringte støttekontakten og sa at han hadde sluttet med medisinen. Vi mente at han burde legges inn. Vi hadde møte med kommunen, og fikk øke vedtaket om oppfølging fra kommunen fra to til fire timer, og det var tiltalte med på. Så selv om vi avsluttet, så gikk Bodø kommune inn.

De siste planene hun var meg og evaluerte, er fra november 2007. Så var planen at kommunen skulle overta.Det er samme plan som kommunen, fastlegen og Salten psykiatriske senter bruker.

Trodde Bodø var utryddet

- Han har aldri benektet aldri at han var syk. Han hadde vrangforestillinger og hørte stemmer. Han har en oppfatning om at det kun er Bodø som eksisterer, ikke verden rundt. Så hadde han fått oppfatning om at Bodø er utryddet. Så kunne vi ta buss til byen, og han fikk sett at byen fremdeles fantes.

- De tankene er så reelle som de kan bli noen ganger. Det er så reelt for meg, at jeg må gå og sjekke. Når jeg ser det, da vet jeg at det ikke er slik, sa tiltalte.