Fiskerne jubler over makrell-klondyke i nord, men havforskerne fortviler

Med et historisk godt makrellfiske i nord følger en trussel mot de andre fiskesortene i havet. Nå skal Havforskningsinstituttet kartlegge hvorfor makrellen plutselig trekker så langt nordover.

Makrellfiske

Mannskapet ombord på «Ballstadøy» spiser ikke så alt for mye av makrellen de fisker selv.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Ute i Helligvær de siste dagene har det vært så mange båter og så mye aktivitet som det trolig ikke har vært på de siste femti årene, sier fisker Steve Nilsen til NRK.

Han og resten av fiskerne på båten «Ballstadøy» er fornøyde med fangsten så langt, og ser ikke akkurat mørkt på det faktum at det er uvanlig høye forekomster av makrell i nordnorske farvann i år.

– Jeg vil påstå det er bra fiske. Når man ser på innmeldinger hvor båter rapporterer hva de fanger så har det vært bra nå i et par uker, sier Nilsen.

– Mye lenger nord enn vanlig

Forskerne ved Havforskningsinstituttet på en annen side, deler ikke fiskernes entusiasme hva mengden makrell angår. For makrellen tar godt for seg av annen småfisk og yngel, og kan med det ødelegge for andre arter.

– VI har sett en stor endring i vandringsmønsteret til makrellen de siste årene. Den beveger seg både lenger vestover og ikke minst nordover. Makrellen er en typisk opportunist, all maten som er tilgjengelig blir spist, sier forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen Svein Iversen.

Ifølge forskerne er det på grunn av varmere hav og større tilgang på mat at fisken nå trekker nordover.

– Den er på jakt etter mat hele tiden. Makrellen vil gå der hvor det er mat, og hvis det også er riktig temperatur vil den kunne ta i bruk alle områder som har mat. Småsild, brisling og yngel av annen fisk blir spist så sant makrellen kommer over det, forklarer Iversen.

Og det hersker ingen tvil, fisken strømmer nordover i full fart.

– Den er mye lenger nord enn vanlig. For 10 år siden ble det kun fisket et par hundre tonn makrell utenfor Bodøkysten. I fjor ble det derimot fisket 7000 tonn makrell i samme område, sier Svein Iversen.

(Saken fortsetter under videoen)

Historisk godt makrellfiske

Historisk godt makrellfiske i nord

Viktig økonomisk kilde

Havforskerne skal nå dra til sjøs for å finne ut mer om hvordan makrellen oppfører seg. I 2012 var den norske fangsten av makrell på cirka 175.000 tonn, og til tross for at fisken er viktig for norsk økonomi, er det viktig å forske på økte forekomster.

– Vi har et stort, internasjonalt tokt som skal gå nå i juli og dekke hele Norskehavet, og vi skal også få prøver fra det kommersielle fisket som er tilstede for å kartlegge hvilke årsklasser og størrelser det er på makrellen. Vanligvis er det stor makrell som svømmer lengst, den er størst og tykkest, sier Iversen.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

– Liker kun makrell i tomat

Til tross for at fiskerne generelt er fornøyde med å kunne ta inn så mye makrell, er de ikke blinde for konsekvensene det økte antallet kan bringe med seg.

– Makrellen spiser opp sildeungene, den spiser nok opp før de andre artene kommer til sånn som sei og sild, bekrefter fisker Odd Jostein Stangen.

Fokuset til Havforskningsinstituttet er satt på hvor mye og hvilke arter makrellen spiser. Men spiser fiskerne makrellen de fisker selv?

– Vi spiser den kun når den ligger i tomat. Nei, det er lite makrell vi spiser her, avslutter en er lattermild Steve Nilsen.