Hopp til innhold

Historisk duo skal styre Bodø

For første gang i historien får Bodø både kvinnelig ordfører og varaordfører. – Vi skal jobbe for byen og for å ta vare på alle, sier Synne Bjørbæk fra Rødt.

For første gang i historien får Bodø både kvinnelig ordfører og varaordfører.

Synne Bjørbæk blir ny varaordfører, mens Ida Pinnerød blir ny ordfører i Bodø.

Valglogo

Arbeiderpartiet, SV, Sp, Rødt og De Grønne er enige om en samarbeidsavtale, og klokken 12 i dag ble resultatet presentert i Rådhusparken.

Her ble det klart at Synne Bjørbæk fra Rødt blir ny varaordfører, mens Ida Pinnerød fra Ap blir ny ordfører i Bodø.

– Vi har tatt makta på at vi ønsker en tydelig solidarisk og grønn retning for Bodø, sier Bodøs nye ordfører, Ida Pinnerød, som samtidig forsikrer om at hun vil jobbe for fullt for å få realisert prosjektet ny by – ny flyplass.

Bjørbæk sier hun skal jobbe for byen og for å ta vare på alle.

– Jeg skal stå på og jobbe for de russyke, de som har falt utenfor arbeidslivet og de som har de tyngste jobbene som samtidig får dårligst betalt. Det blir en utfordring, men jeg har tro på at dette blir et vendepunkt for Bodø.

– En gledens dag

Håkon Andreas Møller

Håkon Møller, nyvalgt bystyrerepresentant for De Grønne i Bodø.

Foto: Privat

Ingrid Lien i Senterpartiet er fornøyd med det arbeidet som har blitt gjort for at partiene skulle komme til enighet.

– Våre valgkampsaker har gått på bevaring av matjord, lokal matproduksjon og jordvern i kommunen. Det har vi fått gjennomslag for. Vi er også mot sentralisering, og har et punkt der vi ikke går videre med kommunesammenslåing. Vi skal ta imot kommuner, men ikke selv ta initiativ til det.

MDGs Håkon Møller beskriver dagen i dag som en «gledens dag».

– Vi skal nå gå i retning av å bli en mer bærekraftig kommune. Vi har lenge hatt en klimaplan som har vært preget av symbolpolitikk. Nå vil vi få gjennom et klimapolitisk rammeverk som danner grunnlag for samfunnsutviklingen videre.

Løft for ungdommen

SVs Randolv Gryt forteller om et godt samarbeidsklima partiene imellom.

– For oss har det vært viktig å få gjennomslag for en ny måte å jobbe med flyktningpolitikk på. Vi skal inkludere flyktninger på en annen måte i byens utvikling enn det som har blitt gjort til nå.

Det skal også gjennomføres et løft for ungdommene med tanke på møteplasser, øvingslokaler, lærlingplasser og så videre, legger Gryt til.

– Kulturpolitikken får en ny retning. Nå skal kulturlivet inkluderes i et aktivt samarbeid, for å løfte kulturlivet i Bodø.

Vil åpne rusboligene

Svein Olsen i Rødt sier at de i løpet av denne fireårsperioden vi lansere et kommunalt boligprosjekt med boliger som tas ut av markedet.

– De skal leies ut til dem som ikke har mulighet til å komme seg inn på markedet. For slik det er nå, skaper prisene i boligmarkedet større forskjeller og flere fattige.

Videre trekker han fram kampen for å få åpnet rusboligene som har stått tomme et helt år.

– Vi håper at den neste pressekonferansen blir utenfor Hålogalandsgata 131.

– Historisk øyeblikk

Eivind Undrum Jacobsen

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland beskriver dagens pressekonferanse som et «historisk øyeblikk». Han forteller at den forrige kvinnelig ordføreren i Bodø var Gunhild Støver på slutten av 70-tallet.

– Varaordføreren er en trebarnsmor i starten av 30-årene. Hun er erfaren i bystyret, og vet hva hun går til. Debatten har gått på at det er for få kvinner i kommunestyrene, så det er utrolig artig at de velger dette.