NRK Meny
Normal

Historisk bispenominasjon: Kvinnelig flertall

Tidligere har det kun vært flertall av det mannlige kjønn i bispenominasjoner, men i år konkurrerer tre kvinner mot to menn om bispesetet i Bodø.

Marit Hermstad

Leder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd, Marit Hermstad, forteller at et kvinnelig flertall i en bispenominasjon aldri har skjedd tidligere.

Foto: NRK

Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor Berger Jørgensen

Tor B. Jørgensen fyller 70 år og går dermed av med pensjon

Foto: Stian Eide / NRK

Etter nesten ni år som biskop i Den norske kirkes nest nordligste bispedømme, skal Tor B. Jørgensen gå av med pensjon. I finaleheatet for å overta Jørgensens stilling er det for første gang et flertall kvinner.

– Vi er det første bispedømmerådet som har nominert flere kvinner enn menn, og det synes jeg er veldig positivt at Sør-Hålogaland bispedømmeråd er de første som bryter denne grensen, forteller Tor B. Jørgensen.

Fem kandidater

I dag offentliggjorde Sør-Hålogaland bispedømmeråd de fem kandidatene som er nominert for å ta over jobben som biskop i regionen. Av 56 foreslåtte har rådet nå valgt 5 kandidater som skal vurderes av Kirkerådet.

– Etter en omfattende prosess sitter man nå med et historisk resultat, sier leder i Sør-Hålogaland Bispedømmeråd, Marit Hermstad.

Fem nominert til ny biskop i Sør-Hålogaland

De nominerte bispekandidatene er Hallgeir Elstad, Olav Rune Ertzeid, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Kristine Sandmæl og Kari Veiteberg.

Foto: Den norske kirke

– Det at det er så mange kvinnelige nominerte har ikke skjedd før, forteller Hermstad.

Prosessen videre

En del av prosessen har vært at bispedømmet har invitert kirkens medlemmer og andre interesserte til å foreslå personer til stillingen. Nå som finaleheatet er avklart gjenstår det en lang prosess før det endelige valget står klart. Det er nå Kirkerådet som tar over.

– Alle biskopene og Sør-Hålogaland bispedømmeråd skal gi sine anbefalinger til Kirkerådet, sier Hermstad.

Prosessen varer helt frem til Kirkerådets møte, som er i Bodø 16.-18. september. Det er først da at det skal tilsettes ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.