NRK Meny
Normal

Historisk antall forhåndsstemmer i Rana

Mer enn hver fjerde nordlending har forhåndsstemt foran årets valg. I Rana har nesten 40 prosent av de stemmeberettige allerede besøkt valgurnene.

Valglokale Mo i Rana

Det var en jevn strøm av velgere da valglokalene i sentrum av Mo i Rana åpnet klokka ti i dag.

Foto: Frank Nygård / NRK

For første gang har over én million stemmeberettigede forhåndsstemt under et valg i Norge. Til og med fredag 8. september – som var siste sjanse for forhåndsstemming – har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer, ifølge valg.no.

I Rana kommune i Nordland hadde nesten 40 prosent av de stemmeberettige allerede avgitt stemme da valglokalene åpnet i dag tidlig.

– Jeg tenkte i mitt stille sinn at får jeg inn 6.000 er det bra, nå har jeg fått inn nesten 7.200. Da har man lyktes, og vi er godt i gang med tellingen på rådhuset, sier sekretær i valgstyret, Marianne Kibsgaard, til NRK.

I Rana forhåndsstemte om lag 4.500 før Stortingsvalget i 2013.

Årsaken til at så mange har valgt å avgi sin stemme i dagene før selve valgdagen i år, kan bunne i Norges nye sikkerhetstiltak. Da det tidligere i høst ble kjent at alle stemmene under årets valg skal telles manuelt ble ranværingene oppfordret til å stemme på forhånd.

Aldri før har så mange forhåndsstemt

Astrid Aas

Marianne Kibsgaard håper at minst 75 prosent av de stemmeberettigede i Rana stemmer ved årets valg.

Foto: Frank Nygård / NRK

Aldri før har så mange av de vel 20.000 stemmeberettige i Rana kommune benyttet muligheten til å forhåndsstemme.

– Jeg tror vi kan se en klar tendens klokken 21 i kveld allerede, sier Kibsgaard.

Da offentliggjøres den første prognosen på valgresultatet.

I de tre nordligste fylkene har hver fjerde velger valgt denne formen for å avgi stemme. Også flere av landets største byer melder om forhåndsstemmerekord.

I hovedstaden har 174.261 av de stemmeberettige forhåndsstemt. Det utgjør 38 prosent. Ved stortingsvalget i 2013 var det 131.116 som forhåndsstemte, som utgjorde 30 prosent.

De som har forhåndsstemt utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i Norge. Bare den siste dagen med forhåndsstemming ble det registrert nesten 140.000 stemmer.

Ønsker at mer enn 75 prosent deltar

Valglokale Mo i Rana, samemanntall

Det er også Sametingsvalg i dag.

Foto: Frank Nygård / NRK

Men selv om forhåndsstemmene gir en pekepinn, er det sluttresultatet som gjelder. Håpet i Rana er at de mange forhåndsstemmene også gir et signal om stor oppslutning om valget.

– Målet nå er at over 75 prosent av de stemmeberettigede skal stemme under stortingsvalget. Det har vi vært oppe i før, og det synes jeg vi skal ha som mål i år også, sier Marianne Kibsgaard.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.