Normal

«Hilde» etterlater seg millionregning

Forsikringsselskapene forventer kjemperegning etter stormen.

En båt har sunket etter stormen Hilde

En båt har sunket etter stormen Hilde

Foto: Privat / NRK

Stormen «Hilde» er over, og nå starter oppryddingen etter det kraftige været. I mange tilfeller er det forsikringsselskapene som må betale for raseringene, og den regningen kan bli stor. I hele dag har forsikringsselskapene mottatt skademeldinger.

– Vi har mottatt rundt 250 skader så langt etter stormen Hilde, og av disse er det flest skader på bygninger, det forteller kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i forsikringsselskapet Gjensidige.

Stormen Hilde

Dette huset fikk gjennomgå av 'Hilde'

Ekstremværet Hilde

Store ødeleggelser på Helgeland

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Uværet Hilde tok Torghatten kurs- og konferansesenter

Dette huset ble totalskadd av 'Hilde'

Foto: Ole-Christian Olsen

Se også: Ekstremvær nummer åtte siden 2010

Kan være opptil 40 millioner

Forsikringsselskapet IF venter mellom 300 og 400 meldinger om
skade etter uværet «Hilde». Veldig mange av disse dreier seg om vannskader. I følge informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet IF, kan en vannskade fort komme opp i 50.000 kroner.

– De aller fleste av disse dreier seg vannskader, men det også er en del meldinger om skade forårsaket av kraftig vind. sier Berge.

En vannskade koster forsikringsselskapet fort 50.000 kroner. Dette betyr en regning på minst 10 millioner kroner for selskapet som har en firedel av markedet, dersom halvparten av skadene drier seg om dette.

Dette kan bety at «Hilde» har herjet for rundt 40 millioner kroner, dersom forsikringsselskapene har rett i sine anslag.

Les også: Fikk livsverket lagt i ruiner av «Hilde»

Verst i Trøndelag

Ut fra tall fra Gjensidige ser det ut til at det har gått hardest utover Nord-Trøndelag, som har over en tredjedel av disse skadene. I følge informasjonsdirektøren er skaden varierte.

– Det er mindre skader som takplater eller takstein som har blåst av, trær og grener som har blåst overende og skadet bygninger. Men det er også større skader som bygninger som har blitt totalskadd eller har blåst overende.

Det totale skadeomfanget er det vanskelig å si noe om så langt, men selskapene er klare på at de snakker om et millionbeløp allerede nå.

– Vi forventer at det skal komme inn skademeldinger utover hele denne uken.
Mange har ikke sjekket båter, hytter og fritidsboliger enda – der kan det potensielt være en del skader som ikke er rapportert, sier Eklo.

Se også: Her sprenger de trærne

Mest vannskader

Gjensidige forteller at veldig mange av skadene som blir
meldt inn handler om skader i forbindelse med vann som har
trengt inn i kjellere

Hos forsikringsselskapet Tryg har de fått inn 150 skademeldinger
på Vestlandet etter stormen.To tredjedeler av disse er vannskader, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen til Bergensavisen.

– Hvor stort det totale skadeomfanget blir vil det fortsatt ta en
stund før man får oversikt over, men Hilde har gjort tilværelsen
ekstra vanskelig for enkelte. Noen har helt fortvilte tilstander med totalt ødeleggelse, og det er helt klart alvorlig for dem det gjelder, sier Olsen i
Tryg til NTB.

Les også: Sambygdninger plyndret ruiner etter stormen