Hopp til innhold

Politikere skal lære A-B-C i matte

Fylkesmannen i Nordland vil nå gå i gang med opplæring i kommuneøkonomi for lokalpolitikere. Det er mange folkevalgte glade for.

Kommunestyret i Ballangen

Fylkesmannen i Nordland vil nå kurse lokalpolitikere i kommuneøkonomi. Bildet er fra et kommunestyremøte i Ballangen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Til sammen er 50 norske kommuner med ubalanse i budsjettene sine oppført på den såkalte Robek-lista.

En ubalanse som kanskje kunne vært mindre dersom lokalpolitikerne var flinkere med tall.

Ifølge Roar Kvitvik hos fylkesmannen i Nordland er en av årsakene til haltende kommuneøkonomi at lokalpolitikerne er for dårlig skolert.

– Vi skal nå ut i kommunene og presentere en veileder i kommunal økonomi for folkevalgte. Mange kommuner står overfor tøffe prioriteringer. Derfor er det svært viktig at politikerne tar grep, sier Kvitvik.

– Kaotisk og omfattende

Ivar Andreassen

FOLKEVALGT: Ivar Andreassen ønsker opplæringa fra fylkesmannen velkommen.

Foto: Kari Skeie / NRK

I april i år ble Bø kommune satt på Robek-lista etter flere år med haltende økonomi. I Nordland er 10 av 44 kommuner på Robek-lista.

Ivan Andreassen har sittet i kommunstyret i Bø i fire år. Han innrømmer at det mange ganger kan være vanskelig å forstå tallene.

– Det er kaotisk, omfattende og veldig mange tall. Vi tar stilling til nedskjæringer hver gang vi har møte, og må forstå tallene for å kunne fatte de riktige beslutningene, sier Andreassen.

Utsettelser gjør saken verre

Roar Kvitvik hos fylkesmannen i Nordland setter også fingeren på et annet problem som forsterker negative utslag av dårlig økonomisk forståelse.

– Grunnen til at mange kommuner havner på Robek-lista er ikke kommunens situasjon i seg selv, men at man venter for lenge med å ta tak i problemene.

Kvitvik mener ventingen fører til ekstra sterke reaksjoner når kuttene til slutt blir iverksatt.

– Hvis man utsetter de nødvendige økonomiske grepene for lenge, får man mindre handlingsrom. Når man endelig gjør noe, kan det virke veldig brutalt når kuttene går ut over viktige tjenestetilbud.

– Forskjell på lekmenn og fagfolk

Merethe Skille

RÅDMANN: Merethe Skille, forstår at det kan være vanskelig for politikerne å forstå tallene som legges frem i kommunale rapporter.

Foto: Kari Skeie / NRK

Merethe Skille er rådmann i Bø. Hennes og administrasjonens jobb er å legge frem rapporter for politikerne som er forståelige. Det kan ofte være utfordrende.

– Vi har veldig lyst til å forklare og gi detaljer, og glemmer av og til at politikerne har tillit til at vi har detaljene mens de vil ha konklusjonene, sier Skille.

Hun sier det er svært viktig for dem at politikerne forstår tallene som ligger bak og forteller at de i Bø har gjort flere tiltak for å gjøre de økonomiske rapportene lett fordøyelig.

– Vi har forsøkt å skrive rapporter uten så mange tekniske forklaringer, illustrere mer med figurer, og lage sammendrag av det vi leverer, sier Skille.

Skille forstår at de folkevalgte kan ha problemer med å forholde seg til tallene i rapportene.

– Jeg opplever at politikerne har kunnskap og at de følger med, men vi har alltid behov for at de skal vite mer og forstå mer. Vi er jo fagfolk, mens de er lekmenn.