Hopp til innhold

Hete Saltdal banker alle

Ingen steder i Norge overgikk heten saltdalingene opplevde på pinseaften 11. juni. Med 33,8 varmegrader ble dette Norges høyest registrerte temperatur i sommer.

Værobservatør Jan Borkamo

MÅTTE GJEMME SEG I KJELLEREN: Værobservatør Jan Borkamo er vant til varme. Men 11. juni ble litt spesiell.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Nå er det ikke så uvanlig at Saltdal stikker av med varmerekordene, men denne dagen var spesiell, – selv for værobservatør Jan Borkamo øverst i dalen.

– Ja, 33,8 grader er sjelden varmt i pinsa, tidlig i juni. Vi har aldri vært i nærheten av 30-tallet i juni før. Vi fikk også flere tropenetter rundt denne dagen, sier Borkamo til NRK.no.

Han har drevet med værmålinger i 29 år, men har aldri opplevd at temperaturen stiger over 33 grader.

– Det varmeste jeg har opplevd var i 1996, da hadde vi 32,6 grader, forteller han.

Måtte gjemme seg i kjelleren

– Hvordan kunne det bli så varmt akkurat denne dagen?

– Det lå et høytrykk over hele fylket. Og så var det klart og helt vindstille. Da varmer sola opp dalen, forklarer værobservatøren.

At bygda til stadighet blir omtalt som varmest i landet, er han stolt av.

– Uansett hvor jeg reiser og snakker med folk, har de hørt om hvor varmt det er i Saltdal. Alle skal snakke vær med meg.

– Blir det slitsomt?

– He, he, nei da. Bare hyggelig.

Men selv om Borkamo er vant til varme, synes han at 33,8 grader blir i varmeste laget.

– Det var umulig å få noe fornuftig gjort denne dagen. Jeg satt stort sett nede i kjelleren. Der var det 14 behagelige grader.

Sommerens varmeste fylke

Sykkelrittet Fauske

Det ble en svett opplevelse for deltakerne i sykkelrittet på Fauske pinseaften.

Foto: Ronald Jacobsen

Meteorologisk institutt på Blindern har oppsummert temperaturene sommeren 2011.

– Hvis vi ser på høyeste maksimumstemperatur på de 91 dagene i årets sommer, var gjennomsnittet 24,9 grader, altså én skarve tiendedel under kravet for høysommerdag. Til sammenlikning var gjennomsnittet i fjor 24,7 °C, mens gjennomsnittet for alle somrene mellom 1960 og 2009 var 24,5 °C, opplyser kommunikasjonssjef Kristin Goa ved Meteorologisk institutt.

Årets sommer kunne oppvise temperaturer på 30 °C eller mer på i alt 6 dager, mens maksimumstemperaturen aldri gikk over 20 grader på bare to dager, nemlig 24. juni og 10. august.

Den aller høyeste temperaturen ble registrert 11. juni, da det i Saltdal (Saltdal, Nordland) ble målt 33, 8 °C.

Sommerens varmeste fylke er ...

Playa del Storvik i Gildeskål

På 'Playa del Storvik' i Gildeskål badet folk på pinseaften 11. juni.

Foto: I. Svendsen

– Teller vi opp antall ganger de forskjellige fylkene har vært varmest i sommer, vinner Nord-Trøndelag med 13 ganger, foran Telemark med 11, Nordland med 10 og Buskerud med, sier Goa.

Alle fylkene, unntatt Rogaland, har vært varmest minst én dag denne sommeren. Dette er andre gang Nord-Trøndelag vinner denne konkurransen. Forrige gang var i 1969. Siden 1960 har Buskerud vunnet 31 ganger, og er på den måten Norges klart varmeste fylke.

Varmeste kommune

Konkurransen var jevn i år, og del ble til slutt delt seier: Ved å være varmest i landet på sommerens siste dag, 31. august, klarte Sauherad (Telemark), med målestasjon på Gvarv–Nes, å komme opp på sju seire, det samme antallet som Voss kommune (Hordaland) hadde. Her er det værstasjoner på Vossevangen og Evanger.

Seks seire kunne kommunene Saltdal (Nordland) og Sør-Varanger (Finnmark) innkassere.