NRK Meny
Normal

Hesteeier angrepet av naken mann i fjøs: – En traumatisk opplevelse

En hesteeier ble lørdag brutalt angrepet av en naken og ruset mann i et fjøs i Vestvågøy i Lofoten. Politiet mistenker at mannen har forgrepet seg seksuelt på hestene. – En traumatisk opplevelse, sier familien om det skremmende besøket.

Svolvær politistasjon. Politiet i Vestvågøy

PÅGREPET OG SIKTET: Mannen både var ruset og naken da han ble pågrepet og tatt med til lensmannskontoret. Nå etterforsker politiet om mannen har forgrepet seg på hesten som sto i fjøset i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

NRK har vært i kontakt med familien i Vestvågøy som fikk uønsket besøk i hestestallen i helga. Da hesteeieren skulle gå og se til hestene lørdag morgen ble han angrepet av en naken mann.

– Det var en svært traumatisk opplevelse. Det var et kraftig sammenstøt, som fort kunne fått et helt annet utfall. Vi vil berømme politiet. De var raskt på plass og kunne pågripe mannen.

Familien, som ønsker å være anonym, sier de føler seg utrygg etter den dramatiske hendelsen.

– Vi kjenner på følelsen av utrygghet. Når man har opplevd å bli utsatt for vold, blir man engstelig.

Siktet for tre forhold

Da politipatruljen kom til gården i Vestvågøy, var mannen som hadde angrepet hesteeieren, fortsatt i fjøset. Mannen både var ruset og naken da han ble pågrepet og tatt med til lensmannskontoret for avhør.

– Han er nå siktet for forsøk på seksuell omgang med dyr, bruk av narkotika og kroppskrenkelse. Han er også mistenkt for å uberettiget ha tatt seg inn i stallen. Han har erkjent straffskyld for kroppskrenkelsen, men ikke for de øvrige forholdene, sier politiadvokat Malin Albertine Kristensen i Nordland politidistrikt.

Etter avhøret ble mannen løslatt. Politiet etterforsker nå om mannen har forgrepet seg på noen av hestene som sto i fjøset.

Mistenkt for liknende forhold

– Det er sikret spor både på åstedet og på hestene i stallen, som vi venter på å få analysert.

Mannen er ikke tidligere domfelt for seksuell handling eller omgang med dyr, men var i januar mistenkt for et liknende forhold.

– Etter at etterforskningen var avsluttet ble det gjort en vurdering at det ikke forelå tilstrekkelige bevis for seksuell omgang med dyr. Saken ble avgjort med et forelegg for å ha tatt seg inn i flere staller uten tillatelse, sier politiadvokaten.

Fant sex-leketøy i stallen

Hesteeier Wenche Øyan Hansen

Venke Øyan Hansen har hatt hest som lidenskap siden hun var barn, og følte på både sinne og redsel etter at hun i januar oppdaget en fremmed mann i stallen. Her sammen med hesten Maias Evita.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det var i januar at en hesteeier i Vesterålen til sin forskrekkelse oppdaget en fremmed mann inne i en av boksene i stallen da hun skulle fôre hestene. Ifølge politiet skal det være samme mann som denne helga ble overrasket i en stall i Lofoten.

Den gang forklarte mannen at han var der for å «kose» med hestene. Han seg en gardintrapp og en ryggsekk med sexleketøy og smøremidler. En mann meldte seg for politiet i etterkant av hendelsen, men nektet for brudd på dyrevelferdsloven.

Skuffet over henleggelsen

Saken ble etterforsket, men henlagt etter bevisets stilling. NRK har i dag vært i kontakt med hesteeieren på Sortland. Hun er skuffet over at politiet henla saken.

– Jeg synes politiet gjorde en slett etterforskningsjobb. Veterinæren som undersøkte hesten gjorde et unormalt funn, som ble sendt inn til politiet, sier Venke Øyan Hansen.

Da politiet frafalt siktelsen mot mannen, ville familien selv anmelde mannen.

– Men anmeldelsen vår ble avvist. Vi fikk rett og slett ikke lov å anmelde mannen. Vi var også i kontakt med politiets dyrekrimgruppe i Trøndelag, som har spesialkompetanse på seksuell vold mot dyr. De hadde ikke blitt kontaktet av politiet i Nordland, sier Øyan Hansen.

Hun er ikke i tvil om at mannen forgrep seg på en eller flere av familiens hester.

– En av hestene hadde indre skader. Det er fortsatt helt grusomt å tenke på. Det har vært tøft for hele familien vår. Vi sitter igjen med mye bitterhet, sier hun til NRK.

Politiadvokat Malin Albertine Kristensen i Nordland politidistrikt bekrefter at politiets dyrekrimgruppe ikke er involvert i noen av sakene.

– Sakene ble etterforsket ved lensmannskontoret i Vest-Lofoten og Sortland.

Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.

Hesteeier Venke Øyan Hansen i Vesterålen oppdaget i januar en mann i stallen der hun har hester. – Det som har skjedd er sjokkerende og ekkelt, sa hun til NRK i etterkant av hendelsen.