Hopp til innhold

Hermetikken truer med å flytte

Vesterålens Hermetikkfabrikk føler seg ikke lenger velkommen på Sortland. Årsaken er at kommunen har gitt bort deler av denne tomta. Men nå lover kommunen å rydde plass til fiskebollene.

Tomta der hemetikken skal bygge ny fabrikk

TOMTA HERMETIKKEN VILLE HA: Det er denne tomta i Sortland havn hermetikkfabrikken ville ha hånd om. Nå har kommunen solgt deler av tomta, og dermed må deler av produksjonen flyttes fra kommunen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Fiskebollefabrikken må flytte deler av produksjonen fra kommunen. En 100 år gammel tradisjon kan dermed gå mot slutten på Sortland.

Ikke lenger velkommen

Årsaken er at kommunen har gitt bort deler av tomta der det skal bygges ny hermetikkfabrikk.

Vesteraalens Hermetikkfabrikk føler seg forbigått:

– Jeg ble veldig overraska over å se oppslaget i lokalavisa. For folk som lese avisen så vil det fortone seg som ganske merkelig, sier Geir Wilhelm Wold, eier av Vesteraalens Hermetikkfabrikk.

Har vært i dialog med kommunen

De berømte fiskebollene har ei nesten 100 år gammel historie på Sortland.

Vesteraalens som produserer fiskebollene må nå bygge ny fabrikk fordi de må ut av de nåværende produksjonslokalene. De har vært i dialog med Sortland kommune om ei stor tomt til fabrikken i Sortland havn, men så gikk havnesjefen ut i en lokal avis og sa at det ikke lenger var plass til den nye fiskebollefabrikken.

Fiskebolle-produksjon på Sortland

100-ÅRIG TRADISJON: De velkjente fiskebollene har en lang tradisjon på Sortland. Nå kan det gå mot slutten.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

LES OGSÅ: Bygger ny fiskebollefabrikk

Kommunen hadde lovt bort deler av tomta til noen andre,. Eieren av Vesteraalens Geir Wilhelm Wold visste ingenting:

– Nei, jeg må si jeg ble veldig overraska. Vi visste ingenting, sier Wold.

Den største merkevaren

Fiskebollene er kanskje den største merkevaren for Sortland. Vesteraalens varsler nå at de flytter deler av produksjonen fra kommunen:

– Jeg har snakket med min partner. Og vi har tatt ei beslutning som går på at saltfiskproduksjonen som var planlagt på Sortland flyttes til de lokalene vi allerede har på Andenes.

Vesteraalens fiskeboller på rekke og rad
Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Hva synes du om at dere blir nødt til å gjøre dette?

– Det var ikke det som var planen. Men vi har ikke anledning til å fortsette en tilsynelatende krangel med Sortland kommune om å etablere oss, slår Geir Wilhelm Wold fast.

Sortland lover stor nok tomt

I Sortland kommune har de denne forklaring på striden som er oppstått:

– Det er riktig at vi må se på arealene og bruken av dem og at hermetikken kanskje ikke har de samme vilkårene som de hadde for to-tre år siden da de sist prøvde å etablere en ny fabrikk. I mellomtida ble det sagt at de ikke skulle bygge nytt, og nå er de kommet tilbake og skal bygge, sier Tove Bjørkmo, nestleder i havnestyret på Sortland.

Nå vil kommunen komme Vesteraalens Hermetikkfabrikk i møte:

– Vi har tenkt å legge ttil rette på en god måte for alle som skal ha sin plass i havna. Og vi vil prøve å strekke oss slik at hermetikken får de arealene de trenger, også med plass til parkering, sier Bjørkmo.

LES OGSÅ: Fortsatt hermetikk fra Vesteraalens