Hercules-rapporten blir utsatt til april

Det har snart gått ett år siden det norske Hercules-flyet «Siv» styrtet i Sverige, men det endelige svaret på hva som skjedde kommer ikke før i april.

Her leter svensk politi etter levninger i Kebnekaise

Den endelig rapporten etter Hercules-ulykken legges fram i Sverige i april.

Foto: Norrbotten Polis

Havarikommisjonens rapport i etterkant av Hercules-ulykken skulle være i januar.

Deretter ble den utsatt til februar, og nå blir den utsatt igjen.

– Vi regner med å presentere den endelige rapporten på en pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm i starten av april, sier lederen av den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm

– Vi har det meste på plass, og det har ikke kommet frem noe særlig ny informasjon, men det gjenstår en del praktisk arbeid, fortsetter han.

– Har bra oversikt

Før rapporten legges frem vil ikke Widholm si noe mer om hva konklusjonen vil bli.

– Men vi har bra oversikt over hendelsesforløpet og hva som har forårsaket ulykken, sier han.

Det stemmer med det leder for den norske Havarikommisjonen, Per Egil Rygg, sa til TV 2 i januar.

– Vi diskuterer veldig tydelige årsaksforhold. Vi vil komme med tydelige tilrådinger i sluttrapporten, sa Rygg i TV 2-intervjuet.

Visste ikke at de var på kollisjonskurs

Da den foreløpige konklusjonen ble lagt fram i fjor kom det fram at besetningen ikke fikk varsel om at noe var galt før de krasjet. Det var tett tåke da ulykken skjedde, og det kom ingen varselsignaler fra flyets instrumenter.

Havarikommisjonen kunne tidlig slå fast at flyet med fem nordmenn om bord hadde truffet rett i fjellveggen.

Hadde flyet lagt seg 70 meter høyere, ville det gått klar av fjellryggen. I den norske havarikommisjonens foreløpige rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise.

I august fant letemannskaper de såkalte svarte boksene, taleregistratoren og ferdskriveren. Analysene av disse er nå fullført.

– Ingenting tyder på at besetningen var klar over at de var i fare. Ikke noe av den informasjonen som er avdekket så langt, tyder på det, sa leder Agne Widholm i havarikommisjonen.

Ifølge TV 2 kommer disse opplysningene til å stå i den endelige rapporten, som legges fram om kort tid.

Den svenske havarikommisjonen la fram en foreløpig rapport om Hercules-ulykken fredag.

Den svenske havarikommisjonen la fram en foreløpig rapport om Hercules-ulykken i mai i fjor.

Ingen tekniske feil

Det er tidligere kjent at det ikke var tekniske feil på Hercules-flyet «Siv »da ulykken skjedde. Mannskapet om bord i Hercules-flyet som styrtet i Kebnekaise 15. mars i fjor, skal ifølge rapporten ikke vært klar over at de var på kollisjonskurs med fjellet.

Hercules-flyet hadde en avansert radar og ulike system som kunne varsle om risiko for sammenstøt. Men systemene var ikke innstilt for dette i fjellmassivet, men i stedet for den planlagte landingen i Kiruna, viser ferdskriveren.

Fem norske offiserer mistet livet i flyulykken, som skjedde da flyet var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Nord-Sverige under øvelsen Cold Response.

Brigader Per Egil Rygg sier til TV2 at han ikke er overrasket over konklusjonen.

– Men jeg ønsker at rapporten skal offentliggjøres før vi diskuterer de tingene, sier Rygg til kanalen.