NRK Meny
Normal

Her forsøker han å trekke et Orion-fly på 35 tonn

– Har trent i hele vinter for dette, sier Sveinung Tangstad.

Trekker et Orion-fly

NORGES STERKESTE: Sveinung Tangstad, som tidligere har markedsført seg selv som «Norges sterkeste mann», forsøker her å trekke et Orion-fly på 35 tonn. Stuntet var en del av feiringen av 50-års jubileet til flyplassen på Andøya. Se videoen nederst i denne saken!

Foto: Magnus Kristensen Nesset

Sveinung Tangstad

35 TONN: Sveinung Tangstad har tidligere markedsført seg selv som «Norges sterkeste mann». Lørdag var han invitert til Andøy flyplass sitt 50-års jubileum for å trekke et fly på 35 tonn.

Foto: Svein Spjelkavik

Det var i anledning Andøy lufthavns 50-års jubileum lørdag Sveinung Tangstad, som tidligere har markedsført seg selv som «Norges sterkeste mann», hadde blitt invitert til feiringen.

Ved hjelp av en spesialdesignet sele skulle han forsøke å dra et Orion P-3C-fly. Flyet har et vingespenn på 30 meter, en marsjfart på 750 km/t og en lengde på 36 meter.

Og det veier 35 tonn - ikke medregnet lastvekt.

  • Se video fra forsøket nederst i denne saken.

Har trukket trailere tidligere

– Hvor gal går det an å bli går det jo an å spørre seg om, men det er jo artig hvis man får det til, sier Tangstad i forkant av forsøket.

– Tidligere har jeg dratt blant annet en trailer på is i Hamar og to trailere på fisketorget i Bergen. Jeg liker å gjøre litt spektakulære ting, fortsetter han.

Tangstad forteller at han ble spurt tidligere i vinter om han ville være med på å markere jubileet på Andøya.

– Jeg glemte det litt bort, inntil arrangørene ringte meg for to uker siden. Og da måtte jeg jo være mann for mitt ord.

50 år med sivil luftfart

Svein Spjelkavik

LOKAL ILDSJEL: Svein Spjelkavik er produsent for arrangementet. – Dette er feiringen av 50 år med sivil luftfart på Andøya, sier han.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

En av ildsjelene bak arrangementet er Svein Spjelkavik – mannen som står bak blant annet ordet «framsnakking». Han forteller at begivenheten, hvor Tangstad altså er en del av underholdningen, feires stort på Andøya i dag.

– Dette er feiringen av 50 år med sivil luftfart på Andøya. Flyplassen er et viktig knutepunkt for alle som bor her, sier han.

– Vi har drilling i Europatoppen, tautrekking og bacalaomesterskap. De flinkeste musikerne på Andenes deltar – både hornmusikken og korpset er med, som til sammen feirer 180 år. Så det er mye jubileum.

Også Spjelkavik er glad i å gjøre ting litt spektakulært: Forleden samlet han 10 mennesker fra ulike nasjoner for å male det som viser omrisset av verdens største pattedyr; en blåhval og verdens største tannhval; spermasetthvalen - henholdsvis 34 og 20 meter lang, malt i størrelsesformatet 1:1.

– Dette er det største maleriet som er produsert i Andøy. Det var en vanskelig oppgave på grunn av fuktighet på bakken, og prosjektet ble utsatt et døgn på grunn av regn. Men malergjengen som responderte på Facebook-utfordringen gjorde en kjempejobb, forteller Spjelkavik, som sammen med Jørn Stave hos AVINOR står bak initiativet.

– Vi feirer 50 år i år med denne flyplassen, men det første flyet landet faktisk på den militære delen av flyplassen for 60 år siden, så det er egentlig et dobbeltjubileum, legger Spjelkavik til.

(artikkelen fortsetter under)

Hval på Andøya flyplass

ANDØYS STØRSTE MALERI: – Dette er det største maleriet som er produsert i Andøy, sier Svein Spjelkavik.

Foto: Rikke Marsella Hansen

– Helt for jævlig

Lørdag ettermiddag var det «Norges sterkeste mann» sin tur til å briljere. Stuntet med å dra et Orion-fly har sammenheng med VM i steinløfting og Highland Games, som går av stabelen i Andøy og Øksnes om en drøy måned.

– Der skal det konkurreres om å bli verdens beste steinløfter. I tillegg arrangeres Highland Games, med gamle historiske øvelser fra middelalderen, sier Tangstad.

– Er du nervøs i forkant av forsøket?

– Jeg blir ikke så lett pinlig berørt, så det skal nok gå bra. Jeg skal gjøre et ærlig forsøk. Jeg har trent godt mot dette i vinter.

(se forsøket i videoen under)

Sveinung Tangstad, som tidligere har markedsført seg selv som «Norges sterkeste mann», forsøker her å trekke et Orion-fly på 35 tonn. Stuntet var en del av feiringen av 50-års jubileet til flyplassen på Andøya.

– Det føltes helt for jævlig, det var mye verre enn jeg hadde trodd. Det er 10 år siden sist jeg flyttet på såpass store greier. Jeg er 53 år, og det kjente jeg godt i dag. Jeg tror jeg skal begynne å spille golf istedet, ler Tangstad.

– Er du fornøyd?

– Jeg fikk fem centimeter godkjent, så jeg klarte målsettingen om å flytte på flyet. Men det ble en liten skade, en rift i leggen, og da måtte jeg bare gi meg, avslutter Tangstad.