NRK Meny
Normal

Her sørger lammene etter tapet av moren

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Geir Støvset.

Sau drept

OPPDAGET SØNDAG: Den døde sauen ble oppdaget av en turgåer søndag. – Det er alltid ille å finne kadaver i naturen, uavhengig av årsak, sier Geir Støvset.

Foto: Geir Støvset

Sau tatt av ras

IKKE OPPLEVD LIGNENDE: Familien har drevet gård siden 1960-tallet, og har aldri mistet dyr til ras tidligere.– Det er alltid ille å finne kadaver i naturen, uavhengig av årsak, sier Geir Støvset.

Foto: Geir Støvset

– Raset gikk rundt halv fem lørdag ettermiddag. Bare to timer før hadde en syklist passert rasområdet.

Det sier Geir Støvset, som sammen med sin far driver en gård med 85 vinterforede sau i Salten. Raset han sikter til hadde gått i Nupen, mellom Støvset og Misvær, og ble observert av flere lokalt beboende i området.

– Kadaveret ble oppdaget av en turgåer påfølgende dag, altså på søndag. Det var ikke et veldig stort ras, men som man ser av bildet hadde en av de største steinene løsnet og truffet et dyr, fortsetter Støvset.

Han anslår at vekten på steinen er på minst halvannet tonn.

– Steinen hadde trillet skrått innover, og hoppet mellom 15 og 20 meter før den traff sauen, som døde momentant. Det har vært voldsomme krefter i sving.

– Har ikke opplevd lignende

Sau død i ras

VOLDSOMME KREFTER: – Steinen hadde trillet skrått innover, og hoppet mellom 15 og 20 meter før den traff sauen, forteller Geir Støvset.

Foto: Geir Støvset

Da Støvset besøkte stedet søndag, befant sauens to lam seg fremdeles ved moren.

– De lå helt rolig, og bar ikke tegn til skade. Nå har de trukket sammen med andre sauer. Det er store, friske lam, så jeg tror det vil gå bra, sier Støvset.

Familien har drevet med sauehold siden 1960-tallet, og Støvset kan ikke huske å ha opplevd noe lignende tidligere.

– Vi har ikke tapt dyr til ras før, så dette er første gangen. Men det er alltid ille å finne kadaver i naturen, uavhengig av årsak, sier han.

Ber folk være oppmerksomme

Støvset forteller om et annet ras som gikk i samme område i 2012. Den gang gikk det ikke med sau.

– I nærheten er det campingmuligheter og en offentlig badestrand, og det gås også en del turer av folk i området. Raset for to år siden gikk også i juni. Så folk bør være oppmerksomme, og passe på. Man vet aldri når neste ras går, advarer han.

– Hva gjør dere videre nå?

– Kadaveret begynner allerede å lukte litt, og kan tiltrekke seg rovdyr, så planen er å forsøke grave fram sauen. Vi satser på å få den fjernet i løpet av de nærmeste dagene, avslutter Støvset.