NRK Meny
Normal

Her skriver Mathias (18) norsk drillhistorie

I løpet av 2,5 minutter skulle Mathias Langseth Eliassen overbevise dommerne om at han var Europas beste med drillstaven. Takket være målrettet trening klarte han det.

Mathias Langseth Eliassen fra Sandnessjøen trener tre timer hver dag. I tillegg har han treningshelger hvor han trener opp til åtte timer om dagen. Til sammen blir det godt over 1000 treningstimer hvert eneste år.

Men det er det som må til om man skal bli best i Europa.

– Man må jobbe målrettet over veldig lang tid. Dette er en sport som krever mye innsats og konsentrasjon, sier 18-åringen til NRK.

I påsken skrev han historie da han som første norske mannlige utøver tok EM-gull i Twirling, eller drilling som det heter på norsk. Blant nærmere 1.000 deltakere var han blant dem som kunne reise hjem med gullmedalje rundt halsen.

Det var i øvelsen solo 1 baton hvor Eliassen endelig tok hjem gullet.

– Dette var mitt fjerde EM, og jeg har tatt flere andreplasser, men endelig lyktes jeg, sier han.

– Dette viser at all treningen ikke var forgjeves.

  • I videoen over ser du hvordan 18-åringen sikret EM-gullet.

(artikkelen fortsetter under)

Mathias Langseth Eliassen

Mathias Langseth Eliassen vant EM i twirling i Oostende i Belgia. Han kom til finale i tre individuelle øvelser og vant i solo 1 baton.

Foto: Atle Ommundsen

2,5 minutter avgjorde alt

I en liten, intim hall i Oostende i Belgia måtte han holde konsentrasjonen i tre dager for å lykkes.

– Det var tre dager med innledende runder før finalen. Man må med andre ord konsentrere seg lenge av gangen. Man kan lett falle gjennom den siste dagen hvis man ikke er skjerpet, sier 18-åringen.

Mathias Langseth Eliassen

Mathias Langseth Eliassen kan kalle seg europamester i twirling

Foto: Atle Ommundsen
Mathias Langseth Eliassen

For to år siden tok Eliassen tre VM-gull i gutteklassen.

Foto: Nikolai Langseth Eliassen / Privat

Og når finalen endelig var der, gjaldt det i hvert fall å konsentrere seg. Et 2,5 minutter langt program er alt utøverne fikk for å overbevise dommerne i finalen.

– Da blir man nervøs. De 2,5 minuttene hadde jeg øvd på et helt år i forveien, hver dag i flere timer, sier Eliassen.

– Heldigvis vet jeg hvordan jeg skal takle presset. Man må omstille seg og bruke nervøsiteten til å skjerpe seg ekstra mye.

Selv med noen små feil underveis holdt det til å bli europamester. Dommerne mente Eliassen holdt høyest nivå.

– Solo 1 baton er en teknisk klasse der han kommer godt ut av det. Det er høy vanskelighetsgrad og tempo. Mathias har langt bedre kroppsteknikk enn konkurrentene og jobber mye med det, sier Ingrid Yerlikaya nasjonal drillkonsulent i Norges Musikkorps Forbund.

Håper på VM neste år

Eliassen har drillet siden han var fem år gammel, men som gutt er han i solid mindretall. For det er bare om lag 20 av de totalt 3.500 korpsdrillerne i Norge som er gutter.

I 2007 begynte Eliassen å konkurrere. For to år siden ble han trippel verdensmester i gutteklassen, men i år lyktes han endelig blant seniorene.

– Jeg driller fordi jeg liker det, og ikke først og fremst for å vinne. Men når man liker en idrett og trener målrettet, så lønner det seg som regel til slutt. Det har jeg vist nå, sier den nybakte europamesteren som neste år håper å kunne kjempe om VM-tittelen i Italia.

Mathias Langseth Eliassen er verdensmester i drill. Fra Førkveld.

ARKIVVIDEO: Mathias Langseth Eliassen ble verdensmester i drill. Foto: NRK Førkveld.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?