Her skaper «Mons» trøbbel

Ekstremværet skaper utfordringer for trafikken. – Veien har blitt en elv, sier Jon Paul Paulsen, som havnet midt i et skred på fylkesvei 17 i formiddag.

Store vannmengder på veien i Fauske i Nordland

Her på riksvei 80 ved Kistrand i Fauske kommune i Nordland måtte veien stenges en periode i morgentimene på grunn av ras. Vegvesenet arbeider med å holde vannmengdene unna veibanen.

Foto: Ola Helness / NRK

Fylkesvei 17 har blitt en elv

Veien er fortsatt stengt, og på flere steder følger nå elvene veien i stedet for sitt egentlige leie, forteller Jon Paul Paulsen. Her fra Rana i Nordland.

Foto: Jon Paul Paulsen

Ekstremværet «Mons» er i dag på vei inn over Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten med opp mot 100 millimeter regn ventet de neste 24 timene i tillegg til sterk vind. Det skaper problemer i trafikken.

Jon Paul Paulsen og hans kolleger ved Nesna Maskinstasjon skulle ut for å se på forholdene ved fylkesvei 17 på Flostrand nord for Utskarpen i Rana da de plutselig havnet midt i et skred. De måtte ha hjelp fra en hjullaster for å komme seg løs.

– Vi var ute på inspeksjon etter veien, og kjører rett inn i et ras. Vi greier ikke å stoppe, så vi blir stående noen meter inn i skredet, sa Paulsen til NRK tirsdag formiddag.

Trafikkutfordring

Jon Paul Paulsen havnet midt i dette skredet i Rana kommune i Nordland tirsdag formiddag.

Foto: Jon Paul Paulsen

Han anslo at raset var 25 til 30 meter bredt og rundt 1,30 høyt.

– Her er veldig mye vann, både på veien og i grøftene. Jeg frykter at det vil gå flere skred, så dette ser ut til å bli en travel dag.

Når NRK snakker med han ved 13-tiden forteller han det har gått fem nye ras, og at bilene som stod fast mellom de to første rasene er hentet ut med hjullaster.

Veien er fortsatt stengt, og på flere steder følger nå elvene veien i stedet for sitt egentlige leie, forteller han. Statens vegvesen opplyser at fylkesvei 17 ikke vil bli åpnet i dag.

– Jeg har aldri sett noe liknende, sier Paulsen.

Ras og stengte veier

Ras ved Kistrand

Politiet melder om vanskelige kjøreforhold på riksvei 80 ved Kistrand i Nordland, hvor det i formiddag gikk ras.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Det er ikke bare i Rana det har vært utfordringer i trafikken. På E6 i Hemnes kommune i Nordland står flere biler fast i et sørpeskred mellom Breivikhammertunnelen og Finneidfjord nord for Bjerka. Det samme er veien på Lia i Lurøy kommune og strekningen mellom Eidhagen og Tonnes i Nordland, som begge er stengt av samme årsak.

I Nord-Trøndelag gikk det i går kveld et snøskred like ved fylkesveien mellom Høylandet og Salsbruket. En ispropp gjør at veien stenges fra klokka 17 tirsdag ettermiddag.

Jernbaneverket har også måttet redusere farten for tog på strekningen mellom Grong og Harran på grunn av nedbørsmengdene som er meldt.

Stor skredfare

Lange køer ved Breivikhammertunnelen

Det meldes om lange køer ved Breivikhammertunnelen i Hemnes kommune i Nordland.

Foto: 03030-tipser

Også i Troms er det ventet opp mot 30 millimeter nedbør det kommende døgnet. Både i Nordland og ytre deler av Troms har skredfaren tirsdag blitt oppgradert til faregrad 4, stor skredfare på grunn av nedbør og økte temperaturer.

På Senja har flere veier vært stengt på grunn av skredfare og i Finnmark har flere fjelloverganger vært stengt på grunn av uvær.

– Hold deg hjemme

Jordras på Lia i Lurøy kommune i Nordland

Jordras på Lia i Lurøy kommune i Nordland. Ifølge tipser renner store vannmengder over avløpsrørene.

Foto: Frode Øwre

Operasjonsleder Ann Line Finanger ved Helgeland politidistrikt oppfordrer folk til å kjøre forsiktig, etter at de har fått melding om 17 trafikkuhell siden i går.

– Det er veldig mye vann, og veibanen er blank mange steder. Folk må være varsom på veiene i dag.

Jon Paul Paulsen ser helst at folk holder seg hjemme.

– Her er ikke kjørbare forhold, sier han.

Saken oppdateres.

Glatte veier i Beiarn

Dette synet møtte bilister i Beiarn i Nordland dag. Politiet ber folk kjøre forsiktig på de glatte veiene.

Foto: Marie Dinessen