Her røk det 13 førerkort på noen timer

– Det er skremmende. Vi kunne tatt mange flere førerkort, men vi hadde ikke kapasitet til å ta flere, sier UP-sjefen i Nordland.

"Spooky på Snubba"

UP-KONTROLL I EVENES: UP-patruljen som holdt fartskontroll på E10 gjennom Evenes i helga fikk hendene fulle. Høyeste hastighet i 80-sonen var på 158 kilometer i timen.

Foto: Bodil Kristine Fagerthun

Sommertrafikken er i gang, og dermed øker farten på norske veier. Under en fartskontroll i 80-sonen på E10 i Evenes kommune noen timer i helga ble resultatet ekstra nedslående, ifølge UP-sjef Knut Danielsen i Nordland.

– På noen timer røk det 13 førerkort. Høyeste hastighet var på 158 kilometer i timen.

De 13 som mistet lappen var mellom 18 og 70 år. To av dem er kvinner, to er utenlandske statsborgere.

– Halvparten er lokale, mens den aldre halvparten var turister, sier UP-sjefen.

Kunne tatt langt flere

UP-patruljen i Evenes fikk hendene fulle med å håndtere alle fartssynderne.

– Vi måtte la flere passere, vi kunne tatt langt flere førerkort og skrevet ut mange flere bøter. Men det hadde vi ikke kapasitet til, sier Knut Danielsen til NRK.

Det kjøres hardt på E10, og UP har ofte kontroller på akkurat denne strekningen.

– Dette er et område vi vet det kjøres hardt. I tillegg er dette en ulykkesbelastet strekning. Det bor også en del folk langs veien. Derfor er det bra å få tatt ut noen av dem som er villig til å ta ekstra stor risiko, sier Danielsen.

– Verden raser sammen

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland

– Hastighet og rus er de viktigste årsakene til dødsfall i trafikken, og sommeren er høysesong, sier UP-sjef i Nordland Knut Danielsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Å miste lappen sånn helt plutselig oppleves som et sjokk for de fleste som blir utsatt for det, og UP-betjentene må bruke tid.

– Vi opplever at voksne menn gråter når de innser at de mister lappen. Dette er vanlige mennesker som plutselig befinner seg i en akutt krise. Da må man sette seg ned og snakke med vedkommende. Ofte må vi bistå med å finne praktiske løsninger slik at de kommer seg hjem, sier Knut Danielsen.

Høysesong

Over 1800 personer mistet førerkortet i sommertrafikken i fjor og over 300 ble tatt for ruskjøring. Flertallet av dem som blir fratatt førerkortet er unge menn.

– Hastighet og rus er de viktigste årsakene til dødsfall i trafikken, og sommeren er høysesong. Vi kommer til å prioritere de mest trafikkerte strekningene som E6, E10 og riksvei 80 mellom Fauske i Bodø i sommer, sier UP-sjef i Nordland Knut Danielsen.

Både Utrykningspolitiet og Statens Vegvesen ønsker nå å bruke fotobokser til å måle gjennomsnittsfart, men regjeringen er foreløpig avventende.

– Det kjøres hardt og aggressivt. Mange tar en stor risiko både når det gjelder fart og forbikjøringer. Det er egentlig litt forunderlig. De aller fleste er svært avhengig av førerkortet sitt, spesielt yrkessjåfører. Men også dem tar vi nesten daglig. De vet at jobben ryker med førerkortet, sa UP-betjente Yngvar Fredriksen til NRK i fjor sommer.