Her reddes den farlige brua opp av elva

Det er fortsatt usikkert hvem som må ta regninga på 100.000 kroner etter at ei farlig hengebru kollapset i Saltdalselva. – Grunneierens ansvar, sier Statens vegvesen.

I dag ble brua som kollapset i Saltdalselva revet. Miljøvernforbundet mener kommunen har somlet med å fjerne den farlige brua.

I dag ble brua som kollapset i Saltdalselva revet. Miljøvernforbundet mener kommunen har somlet med å fjerne den farlige brua.

Mandag var det nok for den gamle bilbrua på Russånes i Saltdal. Etter å hengt i mer enn 60 år over Saltdalselva ga den etter for tidens tann.

Allerede i vinter ga Miljøvernforbundet beskjed til kommunen om at brua var i ferd med å kollapse og var bekymret for folks sikkerhet.

– Vi synes dette har gått tregt. De fikk beskjed allerede da det lå is på elva, og da burde brua vært sikret med en gang. Den har vært til fare for folk som ferdes ved elva, både mennesker og dyr. Her burde kommunen vært føre var, sier fylkesleder Børge Torbergsen i Miljøvernforbundet.

Børge Torbergsen, fylkesleder Miljøvernforbundet Nordland
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Men Saltdal kommune avviser kritikken.

– Vi har gjort det som er vår oppgave som planmyndighet, og det er å varsle om fare for sikekrhet, sier konstituert rådmann Ronny Seljeseth i Saltdal kommune.

I ettermiddag fikk kommunen satt i gang riving, selv om det fortsatt krangles om hvem som skal ta regninga på rundt 100 000 kroner.

– Det er fortsatt uklarheter om hvem som har ansvaret, men kommunen har vært raskt ute, sier Seljeseth.

Ikke giftig kreosot

Kommunen skylder på grunneieren som igjen sier det er Statens vegvesen sitt ansvar. Grunneieren ville ikke la seg intervjue av NRK, mens Statens vegvesen sier i en epost at det er grunneierens ansvar.

Det var fryktet at det skulle være giftig kreosot i treverket, men dette blir avvist av entreprenøren som stod for rivinga.

– Det er kun stålvaiere og rent treverk i brua. Vi har ikke funnet kreosot, sier Pål Kenneth Strøm i PK Strøm AS.

Miljøvernforbundet dropper den varslede anmeldelsen av kommunen.

Bru kollapset i Saltdal, Russånes

Det ikke har vært ferdsel på brua de siste 20 årene. Her blir restene berget på land.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK