NRK Meny
Normal

Her møtes miljøvernledere fra hele verden i dag

For første gang avholder WWF sin globale årskonferansen i Svolvær. Der vil også kronprinsesse Mette-Marit være til stede.

Svolvær i Lofoten

Svolvær ligger i Lofoten i Nordland.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

I dag deltar kronprinsesse Mette-Marit på den globale årskonferansen til WWF, som i år arrangeres i Svolvær for første gang.

– Det er selvsagt veldig hyggelig å få kongelig besøk. Det viser hvor høyt Kongehuset setter miljø og klima, sier presseansvarlig Heidi Katrine Bang i WWF til NRK.

Hun forteller at ledere fra WWF-kontorer fra hele verden i dag møtes for å bli enig om en strategi for de neste 10 årene.

– Lofoten er ikke tilfeldig valgt når man skal samle miljøvernledere fra hele verden, sier Bang.

– Regionen har unike naturverdier, og har også vært gjenstand for politisk strid. Ved å avholde årskonferansen her minner vi oss selv dessuten på at kampen om Lofoten enda ikke er vunnet.

Et viktig år

Fagsjef i WWF, Nina Jensen

Generalsekretær Nina Jensen i WWF.

Foto: Eva Marie Strand

Med klimatoppmøtet i Paris i desember, tegner 2015 seg til å bli et viktig år for miljøbevegelsen. Generalsekretær Nina Jensen i WWF mener man må ta i bruk mer effektive metodet i arbeider med å redusere klimaendringer.

– Bare slik vil vi vinne kampen og stoppe tapet av natur og dyrearter, bekjempe miljøkriminalitet og samtidig sikre mat, vann og energi til alle de som ikke har det i dag, sier Jensen.

Hun er glad for at årskonferansen i år legges til Norge og Lofoten.

– Lofoten er et eksempel på et sted som har alle de fornybare ressursene vi trenger for å lage framtidens løsninger, mener generalsekretæren i WWF.

– Gir inspirasjon

NRK har tidligere skrevet om kronprinsesse Mette-Marits miljøengasjement. Kronprinsessen har et tett program når hun i dag besøker Lofoten. Først skal hun besøke Lofoten folkehøgskole, før turen går videre til Svolvær havn med skolens fembøring. Deretter går turen til WWF.

– Vi er svært takknemlige for at kronprinsessen stiller opp på denne måten, det gir inspirasjon og det viser at kongehuset prioriterer engasjementet for natur og miljø høyt, sier Jensen.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er i Svolvær

Her er H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit fotografert under besøket i Svolvær i dag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.