NRK Meny
Normal

Helseministeren skulle på fest - ble møtt av streikende leger

Nordlandssykehuset inviterte i dag til fest for å markere åpningen av den nye sykehusdelen som står ferdig etter over ti års bygging. Men da hedersgjest helseminister Bent Høie møtte opp, ble han møtt av streikende leger.

Her blir Bent Høie møtt av demonstrantene

– «Kan du høre legers sang, det er en sang fra slitne menn», sang de streikende legene da helseminister Bent Høie (H) kom til Nordlandssykehuset i Bodø i formiddag.

Høie skulle markere åpningen av det nye Nordlandssykehuset i Bodø, som står ferdig etter mer enn ti års bygging. Sykehuset hadde invitert til åpningsfest, men før snorklipping og opningstalen kunne finne sted, måtte altså Høie passere en gruppe streikende leger som hadde stilt seg opp ved hovedinngangen.

– Vi opplever en tillitskrise ved norske sykehus som er veldig alvorlig. Vi håper Høie skjønner at han må ha legene med på laget for å kunne realisere pasientenes helsetjeneste, sier streikeleder Hanne Winge Kvarenes ved Nordlandssykehuset.

– Trenger forutsigbarhet

Streiken har pågått i siden 7.september og tolv sykehus er berørt. Så langt er 5200 pasienter rammet av streiken. Mandag vil antall streikende sykehusansatte øke til 595, fordelt på 15 sykehus.

Striden dreier seg om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges. Legene ønsker fellesavtaler, et såkalt kollektivt vern av arbeidssituasjonen, der alle legene er sammen om å dele vaktene. Dette skal hindre slitne leger som opplever en for belastende turnus. Arbeidsgiversiden mener derimot at en slik vaktordning vil gjøre det vanskelig for sykehusene å planlegge frem i tid, samtidig som mange leger vil tjene store summer.

Ved Nordlandssykehuset har legene vært i streik siden 16.september.

– Leger jobber allerede svært mye, noe vi har gått med på, men på en betingelse om at vi har forutsigbarhet og at vi får tilstrekkelig hvile mellom vaktene, sier Kvarenes.

Bent Høie møtt med streikende leger utenfor Nordlandssykehuset

Helseminister Bent Høie ble i dag møtt av streikende leger da han møtte opp på åpningsfest ved Nordlandssykehuset.

Foto: Vilde Bratland Erikstad

Helseministeren: – Håper streiken blir kortvarig

– Som helseminister har jeg ingen rolle i denne streiken, men jeg håper partene finner en god løsning og at streiken blir kortvarig, sier Høie.

Han sier streiken ikke legger noen demper på festen.

– Nei, dette er en gledens dag for alle i Nordland som tilhører Nordlandssykehuset. Dette markerer en viktig og stor byggeprosess som nå vil komme pasientene til gode.

I over ti år har det pågått arbeid med å oppgradere sykehuset, og snart står den karakteristiske høyblokka fra 70-tallet for tur.

– Vi er svært stolte over det flotte byggverket, men ikke minst over å kunne tilby befolkningen spesialisthelsetjeneste i topp moderne lokaler og utstyr, sier Paul Martin Strand, direktør ved Nordlandssykehuset.