Her markerer de et historisk øyeblikk

Bodøordfører Ole Hjartøy kunne knapt fått en bedre nyhet fra sin egen regjering enn han gjorde i dag. – Et kjempespennede prosjekt, sier samferdselsministeren.

På Yankee Avenue

YANKEE AVENUE: Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), varaordfører i Bodø, Allan Ellingsen (Frp), ordfører i Bodø, Ole Hjartøy (H), europaminister Vidar Helgesen (H) på det som kan bli en helt ny bydel i Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Nær sagt som vanlig i Bodø, røsket vinden godt tak i håret på følget ordføreren tok med seg til «Yankee Avenue». Det som i dag er et område helt låst av flyplassens plassering, kan om noen år vokse fram til en helt ny bydel.

Det er drømmen etter at tre statsråder på en pressekonferanse på Bodø lufthavn i dag avslørte at regjeringa nå har gitt klarsignal til å utrede en splitter ny flyplass i flybyen.

– Dette er kanskje en av de viktigste dagene i Bodøs moderne historie. Vi vet at vi uansett må bygge en ny rullebane, da er det viktig at den blir lagt på rett plass med en gang, sier ordfører Ole Hjartøy (H) til NRK.

– Et eventyr

Målet er å få flyttet dagens rullebane omtrent to kilometer lenger sør, og dermed frigi arealer til å bygge en ny bydel der dagens flystripe ligger.

Dagens rullebane er fra 50-tallet, og kostnaden for å flytte rullebanen til helt sør på Bodøhalvøya er anslått å ligge på 2-3 milliarder kroner.

Med det helt ferske regjeringsvedtaket rykker den drømmen stadig nærmere.

– Nå har vi muligheten. Regjeringas beslutning er et eventyr, gliser en entusiastisk Hjartøy.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Pk Bodø lufthavn

SVÆRT FORNØYD: Ordfører i Bodø, Ole Hjartøy, sammen med Frp-leder Siv Jensen på dagens pressekonferanse i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Oppdraget med å lage analyser på hvor realistisk prosjektet er økonomisk er allerede gitt til Avinor.

– Jeg er helt sikker på at dette er det beste alternativet, sier Hjartøy.

– Så du frykter ikke at utredninga vil vise noe annet?

– Nei!

– Bare å komme igang

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var ikke mindre entusiastisk under omvisningen.

– Vi skal ha en utredning, men dette er kjempespennende. Det er enorme areal her som kan brukes til byuvikling, sier han til NRK.

(artikkelen fortsetter under bildeserien)

Statsråden ønsker ikke å spekulere i hvorvidt prosjektet blir for dyrt, og vil heller se mulighetene.

– Hvor raskt bør utredninga skje?

– Vi ønsker å ha dette inn i Nasjonal Transportplan, som skal behandles i Stortinget i 2017. Før det må vi behandle den i regjeringa, så her er det bare å komme i gang.

– Du har opplevd vinden her selv nå, tror du det vil bo folk her?

– Jeg har vært her også om sommeren, og da er det aldeles nydelig, smiler Solvik-Olsen.

Med tre statsråder på plass slapp regjeringa nyheten som mange mener kan endre Bodøs framtid, og som er omtalt som den viktigste strategiske saken på 100 år.

Se opptak fra pressekonferansen med europaminister Vidar Helgesen, finansminister Siv Jensen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra Bodø lufthavn.