Her kommer Sortland kulturhus

Det er mange spreke ideer om hvordan den nye storstua og hotellet skal se ut.

Odd Roger Dahl og Mona Dahl

Hermetikken: Her håper Mona Dahl og Odd Roger Dahl at Sortlands nye kulturhus med hotell skal reise seg.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Det er ennå noen runder igjen før alt er bestemt. Men tomta for et kulturhus i Sortland er det iallfall ingen tvil om.

Hermetikken, heter bygningen i dag.

Historisk grunn

På sett og vis en kulturinstitusjon i seg selv, som historisk hjørnesteinsbedrift i Sortland sentrum, fremdeles i drift; og viden kjent for sine fiskeboller. Og som etter hvert skal inn i nye lokaler annet steds i området.

Indrefilet

Og plassert nede ved sjøkanten i det som mange sikkert vil kalle selve indrefileten av Sortland, en bitteliten spasertur fra hurtigrutekaia.

Og nettopp her planlegges kulturhuset, som ifølge nestlederen og lederen i kommunens kulturavdeling, Mona Dahl og Odd Roger Dahl, endelig kan bli politisk konfirmert en gang rundt kommende årsskifte.

-Spennende arkitektur

Men før det, i disse tider, må det skje en ekstra kommunal bevilgning, slik at det utvalgte arkitektfirmaet kan sette i gang med å utarbeide skissene for bygningsmassen, som altså både skal huse kulturhus og hotell.

- Det er snakk om en svært spennende arkitektur. Bygningen er tenkt som et isfjell, og det blir jo også en fantastisk utsikt, sier mangeårig kultursjef i Sortland, Odd Roger Dahl.

Hotellet er foreløpig kostnadsberegnet til 200 millioner kroner, mens kulturhusdelen er anslått til 160 millioner kroner.

Nødvendig samspill

Det er lokale investorer som står bak hotellprosjektet, og Mona Dahl sier at det er en absolutt nødvendighet med samspill mellom private og kommunen for å få til en realisering av kulturhuset.

-Behovet er det iallfall ingen tvil om. Vi er spredt omkring og holder til i nedslitte, sier hun.

Spenstig

-Kulturhuset er et spenstig prosjekt. Men her fins mange synergieffekter, sier Odd Roger, som syns det er vesentlig å få frem at det ikke bare er importerte forestillinger som skal inn i Kulturhuset, men det eksisterende kulturlivet i kommunen.

Plass for kulturskolen

Det betyr blant annet plass for den kommunale kulturskolen, ny kino med kanskje to saler, produksjonslokaler for teater, og bibliotek, som kommunen i dag leier lokaler til privat for 1 million kroner i året.