Her kjemper spekkhoggeren i fjæra

En spekkhoggerbaby måtte bøte med livet i fjærsteinene i Lofoten andre juledag. – Man føler seg jo litt maktesløs. Det nytter jo ikke å hoppe ut i havet og hjelpe den, sier Øystein Lyngmo.

Video Spekkhugger i fjærsteinene

KJEMPER MOT STEINENE: Spekkhoggerungen lå lenge i fjærsteinene, dagen etter ble den funnet død. Foto: Øystein Lyngmo.

Han var nede i fjæra i Grunnførfjord andre juledag for å se hvordan området så ut etter to kraftige stormfloer i vinter, da han oppdaget spekkhoggeren, skriver Bladet Vesterålen.

– Da fikk jeg øye på noe som fløt i vannkanten. Den så fullstendig forvirret ut. Den prøvde å komme seg opp på land og svømte bare i ring, sier Lyngmo som tror været og sterk strøm har skilt spekkhoggerungen fra moren.

Døde i fjærsteinene

– Vi tenkte at denne hadde dårlige odds. Og neste dag ble spekkhoggeren funnet død i fjæra.

Da hentet Lyngmo traktoren og kjørte den på land. Nå skal den 2,25 meter lange spekkhoggeren undersøkes av forskere.

– Det som har skjedd er nok sannsynligvis at den har blitt født på en uheldig plass, hvor den har blitt separert fra sin mor. Vanligvis er det flere voksne til stede, men akkurat på det området, har den kanskje blitt tatt av strømmen, sier spekkhoggerforsker Tiu Similä.

Hvis noe hadde skjedd med moren, ville andre i flokken tatt over ansvaret.

Skal ta DNA-prøver

– Det er første gang jeg har hørt om dette. Det er unikt å finne en unge helt alene. Det var i utgangspunktet ikke et svakt individ, for den kjempet godt som vi ser på videoen, sier Similä som synes videoen var et trist syn.

Nå skal det tas DNA-prøver for å se hvilken bestand den tilhører. Forskerne vil også se etter miljøgifter.