NRK Meny
Normal

Her jubler Sortland for VG-lista

Engasjerte vesterålinger har danset, sunget, gått i tog, laget egen musikkvideo og fattet politiske vedtak – alt for å få VG-lista til Sortland. I dag lyktes de.

68 gr nord jubler for VG-lista

JUBLER: Ifølge juryen har Sortland vunnet med sitt folkelige engasjement og med sin video, produsert av gutta i 68 Grader Nord.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Sortland, i Nordland fylke, er vinner av «By X»-konkurransen. Det betyr at Christine Dancke og Topp 20-turneen drar hit for å lage show den 30.juli.

– Hele Sortland har mobilisert og lagets folkets video. Vi har lært en viktig ting, og det er at det nytter å stå på. Nå belønnes vi med tidenes fest, sier initiativtaker Ken Rune Hansen på Sortland.

La oss sette Vesterålen på hau! «Besterålsregionen» sier; «Now, payback time!». Regionen har i lang tid «eksportert» dyktige musikere og sangere til resten av Norge; Sivert Høyem, Maria Solheim, Zoo, Banana Airlines og Marith Endresen for å nevne noen. Flere er snart klare for «eksport». Derfor er det helt på sin plass at #VG lista legges til Vesterålen denne gangen og vi e klar!"

Bø-ordfører og regionrådsleder Sture Pedersen

Sortland, Haugesund og Finnsnes har ledet an når det gjelder å ha flest likes på deres aktiviteter i sosiale medier, men det var til slutt kreativiteten som avgjør hvem som vinner By X-konkurransen til VG-Lista Topp 20.

Tilsammen har over 47.000 bilder blitt tagget med #vglistatil på Instagram, og over 28.000 har trykket like på bybildene på Facebook. Med sine 13.117 bilder på Instagram og et enormt lokalt engasjement, bestemte juryen tilslutt at det er Sortland som vil få en konsertopplevelse uten like i sommer.

– Fantastisk opptur

– Dette er en fantastisk opptur både for Sortland og hele regionen. Vi er veldig stolte av det engasjementet og oppfinnsomheten som veldig mange har vist. Vi gleder oss sammen med byens befolkning, sier banksjef Johnny Karlsen i DNB Sortland.

En bitteliten forsmak på folkefesten kommer allerede i dag klokka 17 på torget. Da får sortlendingene en spontankonsert med artistene Gabrielle og Adelen som overføres direkte på VGTV.

Politisk vedtak

Allerede i starten av mai vedtok regionrådet i Vesterålen, som representerer alle vesterålskommunene og Lødingen, følgende vedtak:

Vesterålen regionråd ønsker VG-lista velkommen til Vesterålen 30. juli 2014.

Deretter har det gått slag i slag med videosnekring, tog i gatene, sang og dans – og en hektisk innspurt for å få flest ha flest likes på deres aktiviteter i sosiale medier.

Fra før er det kjent at VG-lista kommer til Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tromsø. Sortland har kjempet om den 6. byen som VG-lista skal besøke i sommer, og datoen for Sortland blir 31. juli.

– Folkelig engasjement

VG-listejubel på Sortland

Her er det like før...

Foto: John Inge Johansen
Jubler for VG-lista på Sortland

...og her slipper de jubelen løs.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ifølge juryen har Sortland vunnet med sitt folkelige engasjement og med sin video, produsert av gutta i 68 Grader Nord som har spilt inn en låt for å overbevise VG at det er Sortland som skulle være by X, og som skulle ha VG-lista på besøk.

– Å være i juryen påkalte tårene flere ganger. Jeg har grått flere ganger fordi en del av bidragene har vært så rørende. Folk har gjort ting og dette har samlet folk på en måte som jeg ikke trodde var mulig. Dugnadsånden lever i aller beste ånd i hele landet, understreker sier jurymedlem Christine Dancke i NRKp3.

– Men det har gjort avgjørelsen fryktelig vanskelig, legger hun til.

– Rå nordlendinger

– Youtube preges av mange videoer fra Nord-Norge. Hvorfor er det sånn, tror du?

– Fordi nordlendinger er rå folk? Jeg vet ikke, det stemmer at Nord-Norge har markert seg godt, men det har også Sarpsborg, Fredrikstad, Otta, Haugesund og en del andre steder gjort.

Bytter kommunenavn for en dag

Men det var Sortland som gikk av med seieren etter en formidabel innsats på sosiale medier og med en video der ordfører Grete Ellingsen (H) til og med lover følgende:

Christine Dancke

Jurymedlem Christine Dancke i NRKp3.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

– Med VG-lasta til Sortland går vi inn for å bytte kommunenavn til VG-lista til Sortland, for én dag, sier ordføreren på videoen.

Og gutta i 68 Grader Nord er heller ikke snaue.

«Byen vårres e’ blå, så kom å sjå! Vi gjør alt vi må, vi har ingen hemninga.»
I tillegg får folk på Sortland i dag en spontankonsert.

– Dagens konsert blir holdt fordi vi er overveldet over engasjementet som er blitt vist. Det som spesielt gleder oss er å se at den voldsomme jobben folk har lagt ned rundt om i Norge har brakt folk i lokalsamfunnene nærmere hverandre, sier juryleder Øystein Milli.