Hopp til innhold

Her henter Ane og Celine dagens middag fra søpla

– Det er vår måte å bekjempe forbrukskulturen.

dumpsterdiving

HEMMELIG: Venninne Ane Linde og Celine Bergundhaugen vil ikke si hvor de 'dumpster diver'.

Foto: Emil Harjo Indsetviken / NRK

– Her har du noen veldig fine paprika. Ingen ting galt med dem. Og samme er det med gulrøttene, sier Ane Linde og tar ut grønnsakene ut av posen.

På bordet ligger det som skal taco-middag. Paprika, gulrøtter, tacolefser. Og sjokolade og nøtter.

Venninne Ane og Cecilie viser frem maten som skal bli deres neste middag. Alt sammen helt gratis. Cirka en gang i uken går de gjennom søppelkasser hos matbutikker etter stengetid, og tar med seg hjem mat som fortsatt er fin.

Sammen med venninnen Celine Bergundhaugen viser hun det de fant i søpla for to dager siden. Mens resten av fangsten er plassert i fryseren.

– «Dumpster diving » er jo rett og slett at man stuper ned i søppelcontainerne hvor butikkene kaster mat som har gått ut på dato. Og da gjerne etter stengetid.

Søppeldykking, eller «dumpster diving», er ikke et nytt fenomen.

Kamp mot forbrukskulturen

For Mat er en organisasjon fra næringslivet som jobber med å redusere matsvinnet i Norge. Ifølge dem blir det kastet over 350 000 tonn spiselig mat i Norge hvert år. Dette gjelder både i industrien, handelen og hos forbruker.

Ifølge Miljøstatus.no tilsvarer det at vi kaster hver femte handlepose med mat.

Vi har jo et enormt forbruk alle sammen. Og dette er vår måte å bekjempe den forbrukskulturen, sier Celine.

– Og sånn rent økonomisk tjener vi jo på det også. Jeg har ikke kjøpt brød på flere måneder.

Spiser dere bare mat som dere finner i søpla?

– Nei, det er jo litt vanskelig å bare leve på mat som vi finner i søpla. Men vi er ikke så ekstreme. Det er jo tilfeldig hva man finner i containerne til enhver tid. Og det er ikke helt forenelig med et variert kosthold, forteller Ane.

Helt vanlig mat

Jentene har opplevd at mange er skeptiske til at de henter mat fra søpla.

– Jeg tror mange har et veldig feil bilde av det. Det er jo helt vanlig mat, selv om det har vært en tur innom søppel containeren. Vi lukter og ser om maten er fin. Men de fleste av våre venner er positive til det. De er klar over at vi kaster for mye mat, sier Celine.

Men noen forhåndregler må man ta som søppeldykker. Selv om de ikke har opplevd å bli dårlige av maten.

– Kjøtt- og meieriprodukter må man være litt forsiktig med.

dumster

KJØPER IKKE BRØD: - Jeg har ikke kjøpt brød siden februar sier Celine Bergundhaugen fra Bodø

Foto: Emil Harjo Indsetviken / NRK