Hopp til innhold

Her gråter hun for Lofoten

SV-prinsessen Inga Marte Thorkildsen klarte ikke å holde tårene tilbake da fiskeren fra Mexicogulfen fortalte om hvordan oljegiganten BP ødela livsgrunnlaget.

Inga Marte Thorkildsen hører på Margaret Curole i Lofoten

TÅRER FOR LOFOTEN: Inga Marte Thorkildsen var tydelig berørt av foredraget til den amerikanske rekefiskeren Margaret Curole (innfelt).

Foto: Ola Helness / NRK

Margaret Curole, rekefisker i Lousiana

ADVARER MOT OLJE I LOFOTEN: Maragaret Curole fra Louisina fikk hele livsgrunnlaget sitt ødelagt etter oljekatasrofen i Mexicogulfen.

Foto: Ola Helness

– Det samme kan skje i Lofoten, sa fiskeren Margaret Curole fra Louisiana.

I dag åpnet Naturvernforbundets miljøfestival i Kabelvåg i Lofoten. Fra talerstolen fikk deltakerne høre hvordan oljeutslippet i Mexicogulfen har ødelagt et helt samfunn. Margaret Curole har mistet fiskebåten sin og nå er havet der hun bor ødelagt av oljesøl.

– Dere kan miste alt

– Dere kan miste mer enn penger. Dere kan miste livet, dere kan miste arven deres, og identiteten deres som et fiskersamfunn.

Rekefiskeren fra Louisiana holdt et foredrag som fikk frem følelsene hos festivaldeltakere og politikere. SVs Inga Marte Thorkildsen var en av mange som ikke klarte å holde tårene tilbake.

– Vårt svar er nei

– Livsgrunnlaget deres er revet vekk fordi man tok en helt uakseptabel risiko. Spørsmålet er nå om vi er villig til å ta den samme risikoen. Vårt svar er nei, sier Inga Marte Thorkildsen.

Nett-tv: Gråt for naturen i Lofoten

Kampen mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen står i fokus for SV-politikerene som nå besøker Nordland. Og møtet med rekefiskeren fra Mexicogulfen ga ekstra inspirasjon.

– Viktig med slike historier

– Det er utrolig viktig at slike historier som dette kommer fram. For det viser hvor galt det kan gå. Oljeindustrien har bagatelisert dette hele tiden og sagt at sjansene for at ting går galt er så utrolig små. Men ulykken i Mexicogulfen viser at når det først skjer en ulykke så ødelegger det alt, sier SVs Heikki Holmås.

Og rekefiskeren fra Mexicogulfen som har følt oljesøl så og si på kroppen, har ei klar oppfordring:

– Ikke sats havet

– Ikke tillat dypvannsboring etter olje. Ikke sats havet, turisme og alt for å tjene penger. Det er ikke verd det, sier Margaret Curole.

Video MILJOFESTIVAL-050810-NO-170817-SI_NO.mp4

SAMLET MOT OLJE: Naturvernforbundet åpnet i dag sin miljøfestival i Lofoten.