Hopp til innhold

Her går dritten rett ut i naturen

Tro det eller ei, men på Nordlandsbanen er de antikvariske doene hvor tiss og bæsj går rett ned på jernbanesprorene fremdeles i bruk. Nå slår Mattilsynet alarm.

Antikvarsiske toaletter på Nordlandsbanen

LITT AV EN SYN: Må du på do i de eldste vognene på Nordlandsbanen må du stålsette deg....

Foto: Knut Rindahl / NRK

Du sitter i en av NSBs gamle togvogner og plutselig melder trangen til et toalettbesøk seg. Du venter så lenge du kan, kanskje går det over? Men nei...du må. Du vet hva som venter deg, du stålsetter deg og holder pusten idet du trer inn i det illeluktende avlukket. Det er vått på gulvet, er det vann? Etter lukta å dømme er det ikke det... Og til slutt kommer det med mest absurde ved et tilfeldig toalettbesøk på Norges Statsbaner anno 2009; synet av togskinnene som åpenbarer seg når du trekker i snora...

Ut i naturen...

Antikvarisk toalett på Nordlandsbanen, NSB

RETT NED PÅ SKINNA. Dine etterlatenskaper går rett ned på jernbanesporet.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Det man måtte ha gjort inne på toalettet, ramler så rett ned på skinnegangen. Og er dritten ute i naturen.

Kjenner du deg igjen? De fleste av oss har opplevd lite trivelige toalettbesøk i en av de over 40 år gamle jernbanevognene - som fremdeles trafikkerer på Nordlandsbanen.

Til sammenligning må bobiler tømme septiken på bestemte tømmestasjoner, og er du i småbåt må du langt fra land for å tømme dritt. Men Norges Statsbaner får forurense akkurat som de vil.

Slår alarm

Men nå slår Mattilsynet alarm.

- Vi er svært overrasket over at kloakken fra togene skylles rett ut i naturen. Alle andre transportaktører er pålagt å samle kloakken sin i tanker og tømme etterpå, sier distriktssjef Birger Willumsen i Mattilsynet i Salten.

- Problemet her er at jernbanen har utenlandske passasjerer. Mennesker fra fremmede land har en helt annen tarmflora med helt andre smittestoffer enn det vi har. Risikoen videre er at når dette kommer ut i naturen her nord, er at klimaforandrignene med mildere vintre og mer fuktig klima gjør at disse organismene overlever. Dermed kan de etablere seg i tarmen ville dyr. Skjer det er ikke veien lang til at de vil smitte over på våre husdyr og oss mennesker, sier Willumsen.

Epidemier

Det er tarmparasitter og andre skumle bakterier Willumsen frykter, og det finnes flere eksempler på at slik smitte har blitt overført til mennesker via husdyr som har vært i kontakt med ville dyr.

- Sågar epidemier, sier han.

Passasjerene reagerer

Mariell Hansen, togpassasjer

EKKELT: Togpassasjer Mariell Hansen synes det gamle dosystemet er uhygienisk.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Heller ikke passasjerene synes det er stas med det gammeldagse dosystemet.

- Kjempeekkelt og uhygienisk. Utrolig at kloakken på toget ikke blir tatt hånd om på en moderne måte, sier togpassasjer Mariell Hansen.

- Togskinnene går jo gjennom boligstrøk og andre steder hvor både dyr og menesker ferdes. Dette synes jeg ikke noe om, sier hun.

Penger...

Rolf Adolfsen, strekningsleder på Nordlandsbanen.

VENTER PÅ NYE TOG: strekningsleder Rolf Adolfsen på Nordlandsbanen.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Som med så mye annet handler toalettproblemet om trange jernbanebudsjetter. Og ifølge NSB må trøndere og nordleninger som lever langs Nordlandsbanen leve med disse problemene ennå en god stund.

- Vi venter på nytt og oppgradert materiale. Det skulle ha vært i drift for lenge siden, men er blitt utsatt. Forhåpentligvis er det nye togmateriellet med lukket kloakksystem på plass i slutten av 2010, sier strekningsleder Rolf Adolfsen på Nordlandsbanen.

Ha mener du? Fortell din skrekkhistorie her!