Her forsøker katta å ta seg inn til ungene: – Millioner av fugler blir spist hvert år

Norsk Ornitologisk Forening frykter katter forsyner seg godt av både truede og sårbare arter, og ønsker debatt om hvordan vi holder katt i Norge.

Katt og fugl

Zooom.no, som direkteoverfører video fra norsk natur, fanget denne sultne katta på film 10. juni. Redigering: Kåre Riibe Ramskjell / NRK.

Lyden av fuglesang er for mange søt musikk av sommer, og kanskje er du en av dem som har montert fuglekasse i hagen eller skogholtet like ved.

Men det er flere enn oss mennesker som setter pris på de små blåmeisungene som snart skal forlate reiret. En huskatt vet hvilke godbiter som befinner seg på innsiden, og gjør gjerne et forsøk på å sette klørne sine i de små krabatene.

– Sommeren er en sårbar periode siden ungene ikke har lært seg å reagere på trusler. Fugleunger er særlig utsatte, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening (NOF).

Uvisst antall

martin eggen

Om sommeren og tidlig høst har ungene nettopp flydd ut av redet, eller de er nylig klekt og går nokså forsvarsløst rundt på bakken, påpeker NOFs Martin Eggen.

Foto: Norsk Ornitologisk Forening

Trolig finnes det så mange som 600.000 katter her til lands, ni av ti ferdes fritt ute i naturen. Der bedriver de en av sine sysler, nemlig å drepe andre små dyr.

Ingen vet nøyaktig hvor mange fugler som blir drept i løpet av en sommer og et år, men legger man til grunn de laveste estimatene er det ifølge NOF snakk om minst 3,6 millioner bare her til lands.

Zooom.no, som har bidratt med videoklippet øverst i denne saken, viser til en britisk undersøkelse. Tar man utgangspunkt i denne er tallet 11 millioner.

– Det er store usikkerhetsmomenter ute og går, men at det er snakk om millioner av fugler er på det rene, sier Martin Eggen, som bemerker at de jobber med å få bedre kunnskap.

Skytes og forgiftes

I NOFs kommentarfelt på Facebook kan man lese om en katt som skal ha blitt skutt og drept etter å ha tatt en blåmeis. «Det hadde også jeg gjort. Kattene hører ikke hjemme i norsk natur», kommenterer en leser.

Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag

Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, sier tilfeller av dyremishandling bør anmeldes til politiet.

Foto: ihne pedersen / Dyrevernalliansen

Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag har hørt om flere eksempler på både skyting og forgiftning av katter.

– Man må regne med at katten tar fugl og mus. Den er et rovdyr, og må få leve ut sin naturlige adferd, sier han.

Katter er neppe hovedansvarlig for at fuglebestanden er kritisk truet. Menneskelig aktivitet generelt nok har negative konsekvenser for fuglelivet.

– Trefelling, bebyggelse, biler, og hunder eller katter. Titalls millioner fugler dør trolig hvert år i Europa bare i møte med vinduer. Biltrafikk dreper også tilsvarende mange fugler.

Sulten katt på fuglekasse

Hvor mye skyld skal katta egentlig ha?

Foto: Med tillatelse fra Zooom.no

Etterlyser debatt

Martin Eggen sier NOF selvfølgelig ikke støtter uetiske handlinger fra enkeltpersoner, og presiserer at kattens dyrevelferd også er viktig.

Men han er bekymret, spesielt for forvillede og eierløse katter, som i større grad er avhengige av å finne maten sin ute. Disse må fjernes fra naturen, mener Eggen.

– Eierløse katter må tas hånd om på en planmessig og forsvarlig måte. Vi mener det bør legges ned en langt større innsats fra godkjente myndigheter i å få gjennomført det.

– Vi bør også ha en debatt om vårt forhold til katt, og hvordan vi holder katt i Norge, sier Eggen, som selv mener vi bør ta en gradvis dreining mot hold av katteraser som trives godt innendørs.

Her prøver katta få tak i fuglungene

En sulten katt kan raskt gjøre ende på livet til små blåmeiser.

Foto: Med tillatelse fra Zooom.no