Hopp til innhold

Her flys den unike utedoen inn i nasjonalparken

– I Oslo har de operaen, her har vi arkitekttegnet utedo, sier nasjonalparkforvalter Torhild Lamo.

Frakter arkitektdesignet utedo til nasjonalparken

KOSTET 60.000: Utedoen flys her ut med helikopter til et sted lokalt kjent som Stavatnet. – Kanskje blir det slik at noen kommer for å se på utedoen, og ikke bare for å se på den vakre naturen, sier nasjonalparkforvalter Torhild Lamo.

Foto: Carl Norberg

Helikopteret forlater stedet etter å ha levert utedoen

SPESIELL: Det er Håkon Bø i firmaet «Helt Grønt» som har tegnet utedoen, mens det er vekstbedriften HAG-vekst på Trofors som har bygget den unike utedoen.

Foto: Carl Norberg

I nasjonalparken Lomsdal-Visten på Helgeland har mange turgåere lenge sett behovet for en utedo på en del steder tilknyttet området.

– Dette fant vi ut at vi måtte gjøre noe med, sier nasjonalparkforvalter Torhild Lamo til NRK.

Sammen med blant annet den frivillige foreningen Stavassdalens venner og Grane jeger- og fisk, startet de i fjor på et helt spesielt prosjekt. Resultatet ble en arkitektdesignet utedo, som i begynnelsen av november ble fløyet ut med helikopter til et sted lokalt kjent som Stavatnet.

Prisen? Rundt 60.000 kroner.

– Arbeidet har bestått i å utvikle en prototype, og har blitt litt dyrere enn det vi først hadde på budsjettet. Men den totale prisen, inkludert utgiftene til transport med helikopter, havnet på rundt det beløpet, sier Lamo.

Og det er den verdt, mener hun.

– Det er sikkert noen som vil reagerer på at man bruker penger på dette, og man kunne sikkert bygd en utedo for litt mindre penger. Men det å bygge noe litt utenom det vanlige handler også om å fremme opplevelsene i tilknytning til nasjonalparken.

– Kanskje blir det slik at noen kommer til Stavassdalen også for å se på utedoen, og ikke bare for å se på den vakre naturen. Noen har fleipet med at i Hemnes har man Rabothytta, og i Oslo har dem Operaen. Det vi har, er Helgelands fineste utedo.

– Kombinerer ny og gammel tradisjon

Innsiden til utedoen

– Det som er spesielt med denne, er at den kobler både ny og gammel tradisjon, forklarer nasjonalparkforvalter Torhild Lamo. Her er utedoen sett fra innsiden.

Foto: Carl Norberg

Det er Håkon Bø i firmaet «Helt Grønt» som har tegnet utedoen, mens det er vekstbedriften HAG-vekst på Trofors som har bygget den.

Tegningene er basert på byggetradisjoner og materialbruk i enkle byggverk som allerede finnes i og rundt nasjonalparken, forklarer nasjonalparkforvalteren.

– Byggene i parken er stort sett enkle skogskoier og torvgammer. Arkitekten har vært ute på befaring selv, samt fått tilsendt en del bilder av disse.

Lamo tror den spesielle doen vil vekke oppmerksomhet.

– Det som er spesielt med denne, er at den kobler både ny og gammel tradisjon. Den kombinerer tradisjonell bruk av materialer, som spon, never og staurer, med moderne materiale, som polykarbonat, for å få lys og utsyn. Her skal du kunne sitte, og se rett inn i nasjonalparken.

Åpner neste sommer

Selv om Stavatnet ligger utenfor Lomsda-Visten nasjonalpark, er Stavassdalen innfallsport til parken fra Grane, og området er mye brukt, forklarer Lamo.

Og selv om utedoen nå er fløyet til stedet hvor den skal betjene turfolk, vil det fremdeles ta noe tid før den offisielle åpningen finner sted.

– Den offisielle åpningen av utedoen er 14. juni, under den såkalte Stavassdagen, avslutter Lamo.

Arkitektdesignet utedo

PÅ PLASS: Den offisielle åpningen av utedoen er 14. juni neste år, under den såkalte Stavassdagen.

Foto: Carl Norberg