Hopp til innhold

Her får lokalpolitikeren støt

Når ordførerkandidat Håkon A.N. Sæther (Ap) i Beiarn kommune ikke klarer å forklare ordet «rammetilskudd» på en ungdommelig måte, vanker det straff.

Iver's Angels kjører i gang med sin tredje politiske ordbok, med ordførerkandidat Håkon Sæther.

Det kan være utfordrende for en politiker å forklare vanskelige ord på en ungdommelig måte.

Valglogo

– Rammetilskudd, det er altså masse penger i en sekk som skal gå til forskjellige ting i kommunen…

Ordførerkandidat Håkon A.N. Sæther (Ap) i Beiarn sliter med å forklare ordet på en ungdommelig måte. Straffen for ikke å lykkes, er strøm fra et gjerde like ved.

-– Vi bestemmer selv hva pengene skal brukes til, men noe må brukes til for eksempel skole og eldreomsorg – i motsetning til øremerkede midler, som skal gå til spesifikke ting, forsøker han seg videre, uten å imponere tilhørerne.

– Ungdom forstår ikke hva politikk handler om

Videoen er en del av Iver's Angels såkalte «politiske ordbok», hvor de forsøker å få politikere til å forklare vanskelige ord på en enkel måte.

Iver's Angels består av fire ungdommer som i sommer reiser gjennom alle kommunene i Nordland for å få ungdom interessert i høstens lokalvalg.

Pia-Elise Solvik Dahl forteller at videoen er den tredje i serien, og at målsettingen er å forklare vanskelige ord på en måte som appellerer for ungdom.

– Mange av ungdommene vi har møtt i sommer forteller at de ikke er så veldig interessert i politikk, fordi de ikke forstår hva det handler om. Så vårt håp er man lærer noe fra disse videoene, sier hun.

Ivers Angels på turné

Iver's Angels består av (fra venstre) Vilde Bratland, Pia-Elise Solvik Dahl, Yasmin Hadafow og Iver Jensen. Følg dem på Instagram og Snapchat: @NRKnordland.

Foto: Privat

– Vanskelig å forstå hva politikerne mener

Iver Jensen forteller at det har vært interessant å se hvor mye noen politikere sliter med å uttrykke seg på en enkel måte.

– Mange politikere har innarbeidet seg en spesiell måte å snakke på. Det er en egen politikersjargong. Når de skal uttrykke seg på en ungdommelig måte, så klarer de det ikke.

Vilde Bratland forteller at de selv har opplevd hvor vanskelig det noen ganger er å forstå hva politikerne mener.

– Det er mange ganger at vi har falt av lasset.

– Viktig å være seg selv

Jens E. Kjeldsen

Jens E. Kjeldsen ved Universitetet i Bergen.

Foto: privat

Professor ved Universitetet i Bergen og ekspert i retorikk, Jens Elmelund Kjeldsen, er enig i at politikere bør formulere seg klart og tydelig, men mener de bør unngå fellen der de snakker som om at de selv var ungdom.

– Uansett hvem man snakker til, om det er ungdom eller eldre, så er det viktig å være seg selv. Hvis Erna Solberg skulle snakke som om at hun gikk på 1. året videregående, så ville det blitt helt feil. Ungdom vil gjennomskue det, sier han.

Han mener politikere heller bør fokusere å forholde seg til ungdom på en måte som skaper identifikasjon.

– Man må ha en følelse av å ha noe til felles, som for eksempel en verdi eller holdning. Politikere kan oppnå dette ved kjenne til problemer som ungdom møter, og bruke eksempler som ungdom kjenner igjen, sier Kjeldsen.

Ordførerkandidat Gunder Strømberg forklarer subsidiering på en ungdommelig måte. Med straff.

Gunder Strømberg fra Sømna kommune forklarer ordet «subsidiering».

Bård Anders Langø (Ap) forklarer hva kommunereform er.

Bård Anders Langø (Ap) i Alstahaug forklarer ordet «kommunereform».