NRK Meny
Normal

Tro det eller ei, men dette er turistenes yndlingsmotiv

Det er ikke mektige fjell, magisk nordlys og dramatiske fjorder som er viktigst for fotograferende hurtigrutepassasjerer.

Hurtigruten

MEST FOTOGRAFERT: Turistene som reiser med Hurtigruten har lagt sin elsk på gaffeltruckene som laster og losser langs hurtigruteleia.

Foto: Nina Helland

Nei, det turistene fotograferer mest under en tur med Hurtigruten er faktisk en liten maskin.

– Den står for alt det som Hurtigruten er, sier produktutviklingssjef i Hurtigruten, Vebjørn Jacobsen, til den svenske avisen Aftonbladet.

Verdens vakreste

Den har ord på seg for å være verdens vakreste sjøreise og et tusentalls mennesker langs Norges kyst er helt avhengig av hurtigruten som transportmiddel.

– En tur med Hurtigruten er en fantastisk reise man kan ta som turist, men i bunn og grunn er vi et arbeidsskip, sier Jacobsen.

12 båter

Hurtigruta opplevelser

VERDENS VAKRESTE: Hurtigruten har ord på seg for å være verdens vakreste sjøreise og et tusentalls mennesker langs Norges kyst er helt avhengig av hurtigruten som transportmiddel.

Foto: NRK

Den aller første turen med hurtigruten gikk den 2. juli 1893 fra Trondheim til Hammerfest. Og siden har reisen bare utviklet seg.

Idag trafikkerer tilsammen tolv båter den lange reisen mellom Bergen og Kirkenes.

– Vi kan godt si at Hurtigruten er den transibirske jernbanen på vann, sier Jacobsen til avisen.

Gaffeltruck i fokus

Opplevelsene er mange på en tur med et av skipene.

Men det motivet som slår best an blant de fotograferende turistene er de mange truckene som bidrar i laste- og lossevirksomheten på de mange anløpsstedene til Hurtigruten.

– Det mest populære motivet er faktisk våre trucker. De brukes flittig ved lasting av gods og står egentlig for alt det Hurtigruten er, sier Jacobsen.

– Hurtigruten benyttes til og med som syketransport og en gang i blant frakter vi likkister, sier Jacobsen. Det fineste er likevel når en nyfødt baby ankommer sin hjembygd for første gang med et av våre fartøy.

Populært tilbud

Det er en stor tilstrømning av turister til den populære sjøreisen, men Hurtigruten skaper også mange arbeidsplasser langs Norges kyst.

Som produktutviklingssjef arbeider Vebjørn Jacobsen med å fornye Hurtigruten, men uten å ødelegge dens sjel.

– Ombord finner vi på ulike morsomme aktiviteter for passasjerene. Og blant annet kan man få laget sin egen sushi-rett på dekk.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.