Her er Norges første blånisse

Trodde du blånisser var en ny oppfinnelse? Da må du tro om igjen...

Video 3c065303-52ba-4df1-97b5-e14bcdde6074.jpg

Terje Nilsen husker ikke hvem det var sin idé at Sørpolnissen skulle være blå. Poenget var bare at han skulle ha en annen farge enn rød.

Og han mener denne skikkelsen er Norges første blånisse.

I barnetimen

Terje Nilsen som Sørpolnissen

ADVENT: Skikkelsen dukket opp i en adventserie i Barnetimen for de minste på NRK om sørpolnissen.

Foto: NRK

For 23 år siden ble det laget en adventsserie om Sørpolnissen til Barnetimen for de minste. Det var Anne M. Helgesen som jobbet for NRKs barne- og ungdomsavdeling ved NRK Nordland som hadde idèen.

Bodøs kjente visesanger Terje Nilsen var sørpolnissen. Han laget også de fleste sangene i serien, og utviklet historien i samarbeid med Anne Helgesen.

– Det var et stort prosjekt. En hel måned i barnetimen. Hver dag i desember fram til jul, sier Terje Nilsen.

– Surrealistisk

Terje Nilsen som Sørpolnissen

UBÅT: – Vi møtte noen fiskebåter på vei inn havna, og jeg lurer på hva de tenkte da de så en ubåt med en blå nisse foran, sier Terje Nilsen.

Foto: NRK

Det var ei ganske surrealistisk historie, syns han.

– Julenissen hadde en bror som ikke var hypp på å være julenisse i det hele tatt. Han snek seg med en av sledene til julenissen, men så ble han kastet av på feil plass.

Til Hawai

– Han skulle til Hawai, men havnet på Sørpolen i stedet, seir Terje Nilsen.

Han måtte skape seg en tilværelse på Sørpolen, men etter hvert kom han hjem til Norge. Og det er da historien begynner.

– Sørpolnissen har ikke vett på pakker og poenget med at du skal gi bort gaver. Han tror alt er gratis. Ikke så ulikt meg, sier Terje Nilsen med et smil.

Kreativ utfordring

Terje Nilsen som Sørpolnissen

FRA 1987: -Ei ganske surrealistisk historie, minnes Terje i dag.

Foto: NRK

Men Terje Nilsen har intet imot de nyere blånissene, som er serie på barne-tv igjen i år. Han ser heller tilbake på serien om Sørpolnissen som ei kreativ utfordring han fikk i 1987.

Han er også takknemlig overfor Anne Helgesen som ga han og mange andre musikere fine jobber i forbindelse med flere barnetimeserier i NRK.

Flere andre artister

I serien om Sørpolnissen var Jack Berntsen julenissen som var med i de siste episodene. Han skrev også en julenissesang som han framførte.

Ellers var kjente Bodø-musikere som Jan Gunnar Hoff, Børge Petersen-Øverleir og Henning Gravrok med på innspillingene av sørpolnisse-sangene. Opptakene ble gjort i NRK Nordlands lokaler i Bodø, og ble også utgitt på kassett.

Opptak på ubåt

Terje Nilsen

MINNE: – Et kult minne, men det var kaldt, sier Terje Nilsen, 23 år etter.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Videoen med sangen "Æ har vært på kurs" ble laget som et Norge Rundt-innslag. Både Anne Helgesen og Terje Nilsen ler når de forteller om scenen der Sørpolnissen sitter foran på en ubåt.

– Opptakene ble gjort på havna i Bodø en hustrig septemberdag, sier Terje Nilsen.

– Folk som så dette gjorde store øyne, sier Anne Helgesen.

– Vi møtte noen fiskebåter på vei inn havna, og jeg lurer på hva de tenkte da de så en ubåt med en blå nisse foran, sier Terje Nilsen.

– Et kult minne, men det var kaldt.