NRK Meny
Normal

Her er Nordlands siste sommer-OL-helt

Så var det OL igjen. Sist gang en nordlending vant en individuell medalje i Sommer-OL var i 1904. Hvorfor klarer vi ikke å hevde oss?

Bernhoff Hansen

Den siste individulle OL-medaljen en nordlending har vunnet i sommerlekene, var signert Bernhoff Hansen i 1904.

Foto: Arkiv

Bernhoff Hansen som ble født Saltdal i 1877 tok gull i bryting under OL i St. Louis i 1904. Hansen ble olympisk mester i klassen tungvekt. Det var fem deltakere i vektklassen.

Ifølge Wikipedia representerte Hansen klubben Brooklyn Norwegier Turnverein.

Han kom til USA et og et halvt år før de olympiske lekene, men var fortsatt norsk statsborger da han vant sitt OL-gull.

Giftet seg med ungdomskjæresten

Etter de olympiske lekene 1904 dro han tilbake til Norge, giftet seg med sin ungdomskjæreste fra Saltdal og returnerte med sin familie til USA i årene rundt første verdenskrig. Han slo seg ned i New York og jobbet som jernarbeider.

Saltdal kommune hedret OL-mesteren med et minnesmerke i Rognan, som ble avduket i august 2004, 100 år etter at han vant sitt OL-gull som den første norske statsborger ved siden av Charles Ericksen.

Siden den gang har det vært nordnorsk medaljetørke i over 100 år.

– Tilfeldigheter

Mona Evjen

Mona Evjen var i mange år Norges desidert beste kvinnelige sprinter, og i tillegg til total dominans på 100 meter og 200 meter, hevdet hun seg også godt på 400 meter. Med hele 21 individuelle NM-titler er hun en av de mestvinnende friidrettsutøvere i Norge, og hun har nesten like mange stafettgull.

Foto: Scanpix

Mona Evjen fra Bodø var Norges raskeste kvinne i mange tiår, men OL fikk hun aldri være med på.

22. august 1982 i Steinkjer gikk det fort på 200-meteren – 23.31 – ble stående som Norgesrekord i nær 30 år. Føst i juli 2012 ble rekorden slått med en hundredel av Ezinne Okparaebo.

Evjen har ikke noen god forklaring på hvorfor så få nordlendinger klarer å nå opp på OL-nivå.

– Tror det er tilfeldigheter. Det dukker opp talenter med jevne og ujevne mellomrom. Det kommer nok nye aneldninger.

Unge talenter

Idrettsforbundet i Nordland mener at unge utøvere ofte føler seg tvunget til å flytte ut av regionen for å utvikle seg fordi betingelsene er bedre andre steder.

– Vi samarbeider nå med Olympiatoppen om et prosjekt som kalles «Til topps i Nordland». Her har vi sett en del på hvilke miljøer i Nordland som har utviklet gode idrettsutøvere. Kunnskapen vi skaffer oss gjennom prosjektet vil vi bruke i videre utvikling av talenter, forteller Kristin Setså, organisasjonssjef i Nordland idrettskrets til NRK.

Setså håper nå at Idrettskretsen kan bidra til å få unge talenter til å bli værende og utvikle seg i Nordland.

Dårlige forhold for innetrening

En annen av årsakene som dras fram i debatten omkring hvorfor nordlendingene ikke vinner OL-medaljer, er at det er for dårlige innetreningstilbud i fylket.

– Her i Nord-Norge er vi velsignet med en hard og lang vinter. Da er det desto viktigere med innendørsfasiliteter for idrettsfolkene, forteller Rodahl.

Tok gull i 1904

Se en reportasje fra 2004 om Bernhoff Hansen.