Hopp til innhold

Her er kandidatene til «Årets Nordlending»

Det er ingen «superkjendiser» blant årets kandidater, men alle gjør de oss stolte av å kunne kalle oss nordlendinger.

Årets Nordlending 2014
Foto: Faksimile: NRK

En homofil lulesame, en kreftsyk kalenderpike, to SALT-prosjekter, en ung sangstjerne og en nobel herremann er blant kandidatene til «Årets nordlending 2014». De ti kandidatene har tilsynelatende ikke så mye til felles, men:

– Alle sammen har de satt Nordland på kartet, både nasjonalt og internasjonalt, og de bygger stolthet rundt om i fylket, oppsummerer Tone Kunst, distriktsredaktør i NRK Nordland.

Kunst har, sammen med Silje Brandvoll, informasjonssjef i Widerøe, Hill-Marta Solberg, fylkesmann i Nordland og Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland, plukket ut ti kandidater som skal kjempe om den gjeve tittelen.

Stor bredde

Selv om det ikke er mange A-kjendiser på lista i år, representerer kandidatene akkurat det de skal: Hele fylket, alle næringer, begge kjønn og alle aldersgrupper.

– Disse menneskene representerer bredden i samfunnet, fra næring til idrett og kultur. Det har heller ikke vært noe problem å finne kandidater fra hele fylket år.

– Lofoten, for eksempel, er representert med hele tre kandidater. Jeg føler meg sikker på at store deler av fylket vil finne «sin» kandidat å slutte opp om, og det er jo en av hovedhensiktene med kåringen, sier fylkesmann Hill-Marta Solberg.

Juryen til «Årets nordlending»

JURYEN: Disse fire har plukket ut de ti nominerte som skal kjempe om tittelen «Årets nordlending». Fra venstre: Tone Kunst, Jan-Eirik Hanssen, Silje Brandvoll og Hill-Marta Solberg.

Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland

Nordnorsk skaperlyst

Blant kandidatene er narvikmannen Harald Kuraas, som har vært med på å bygge opp ishockeysporten i malmbyen, SALT Lofoten-gründerne Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Elise Tønnessen Busch, som tidligere i år ble kåret til «Årets gründerkvinne» og musikkentreprenør Erlend Mogård Larsen, som har gitt nordnorsk kunst og gedigne fiskehjeller både nasjonale og internasjonale spaltemillimeter.

– Årets liste er den sterkeste noen gang når det gjelder personlig skaperkraft, mener sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Fjerner tabuer

Kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad fra Storjord i Tysfjord bruker humor og «glam» for å formidle budskapet: Vær den du er. Liv Kari Antonsen fra Straumen i Sørfold mistet håret etter å ha fått brystkreft.

Med kalenderen «Mer naken enn naken» er målet å bryte ned tabuer rundt kvinner uten hår og samle inn penger til kreftforskning. Filmskaper Solveig Melkeraaen har gitt et ansikt til psykisk sykdom og – kanskje aller viktigst – formidlet at det finnes en vei ut av det.

– Jeg synes det er ekstra flott at flere av kandidatene i år byr på seg selv for å fjerne tabuer, sier Silje Brandvoll.

146 forslag

I år hadde juryen et ekstra stort arbeid. Rekordmange var nominert, det kom inn 146 forslag til kandidater.

Kåringen fant for første gang sted i 2002, og den første vinneren var Ulf Larsstuvold. Fra 2009 av ble prisen et samarbeid mellom NRK Nordland og Avisa Nordland.

Målet er å løfte fram prestasjoner, gjerninger og engasjement hos folk fra eller bosatt i Nordland.

Du bestemmer

Tradisjonen tro, ber juryen om hjelp fra Nordlands befolkning. Og fra og med nå og fram til 12. desember klokka 10.00 er det mulig å stemme på akkurat den kandidaten du mener fortjener hedersprisen Årets Nordlending.

– Vi oppfordrer til å stemme på nett hvor man kan gi sin begrunnelse. Juryen legger vekt på disse når den endelige vinneren skal kåres.

Dette kan gjøres på to måter. Enten på nett. Da tykker du bare her for å komme til stemmesiden.

Du kan også stemme på SMS. Da sender du en tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005.

Eksempel: ANnordlending 5 og send det til 2005 for å stemme på kandidat nummer 5. Det koster tre kroner per stemme på SMS.

Du kan stemme fram til fredag 12. desember klokka 10.00.

Kandidat nummer 1 - Solveig Melkeaaren

Solveig Melkeraaen

Kandidat nummer 1 - Solveig Melkeaaren.

Foto: Elin Fossum / NRK

Solveig Melkeraaen fra Øksnes laget en rekke prisbelønte kort- og dokumentarfilmer. Så raknet alt.

Hennes siste film «Flink pike» er en film om depresjon. Filmen har høstet gode kritikker fra filmkritikere landet over. Ved å bruke seg selv i hovedrollen, har hun lekt med humor og alvor på en måte som ellers kan være vanskelig når temaet er så alvorlig.

Hun har filmet opp- og nedturene sine og tar oss blant annet med inn på elektrosjokkbehandling.

Hun har bidratt til å sette psykisk sykdom på dagsorden, og har med imponerende åpenhet tatt oss med «bak fasaden». Ved å vise hvordan hun selv kjempet seg tilbake, har hun bidratt til at det er mer åpenhet rundt psykiske lidelser.

Kandidat nummer 2 - Erlend Elias Bragstad

Erlend Elias Bragstad

Kandidat nummer 2 - Erlend Elias Bragstad.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Erlend Elias Bragstad fra Storjord i Tysfjord har virkelig markert seg det siste året. Lulesamen og kjendisstylisten har deltatt på tv-serier som « Erlend Elias søker lykken» på Dagbladet og «Typen til» på NRK.

Deltakelsene ble en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord i hele Norge. Han har i år vært med på å arrangere samisk moteuke.

Som åpen homofil har han engasjert seg for å bygge opp en samtalegruppe for å hjelpe samiske homofile med å komme ut av skapet.

Erlend Elias har stylet internasjonale kjendiser som Amy Winehouse og norske kjendiser som Morten Harket. Han byr på seg selv og er lite selvhøytidelig. Stylisten har mange baller i lufta, og har akkurat åpnet sin egen salong i Oslo.

Kandidat nummer 3 - Liv Kari Antonsen

Liv Kari Antonsen

Kandidat nummer 3 - Liv Kari Antonsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Med ukuelig pågangsmot har Liv Kari Antonsen fra Straumen i Sørfold jobbet hardt for å ufarliggjøre kvinner uten hår på hodet.

Etter at hun selv fikk brystkreft, og cellegiften førte til at hun mistet håret, fikk hun ideen til en kalender.

Med seg på laget fikk hun kvinner som av ulike årsaker har mistet håret. Liv Kari ville vise at kvinner har identiteten i behold, selv om de er hårløse. Kalenderen har fått navnet «mer naken enn naken» og er med på å bryte ned tabuer.

Alle inntektene fra kalenderen går uavkortet til kreftforskning. Hun har blant annet jobbet som arrangementsansvarlig og konstituert kulturhussjef i Lofoten og som daglig leder ved Bodøgaard Kunst og kultur i Bodø.

Kandidat nummer 4 - Erlend Mogård-Larsen

Erlend Mogård Larsen

Kandidat nummer 4 - Erlend Mogård-Larsen.

Foto: Avisa Nordland

Erlend Mogård-Larsen fra Nesna er en kulturentrepenør av de sjeldne her til lands og står bak velkjente konsepter som by:Larm, Trænafestivalen, Polaria Music Fest, Slottsfjellfestivalen og kunstprosjektet SALT.

Helgelendingen viser at han ikke er redd for å satse. Kunstprosjektet SALT i Gildeskål har fått voldsom oppmerksomhet og er blitt skrytt opp i skyene av nasjonal og internasjonal presse.

Prosjektet har satt Norge og Nordland på internasjonale kart. Selv om han har møtt motgang etter en høststorm, hvor fiskehjellen falt ned, gir han ikke opp. Med nordnorsk skaperkraft og pågangsmot er han i full gang med å få prosjektet på beina igjen.

Kandidat nummer 5 - Sondre Justad

Sondre Justad

Kandidat nummer 5 - Sondre Justad.

Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland

Sondre Justad fra Henningsvær i Lofoten har i år hatt sitt store musikalske gjennombrudd. Han synger på kav nordnorsk og har hatt flere låter på radioens spillelister.

I år slapp han singelen «Nu har du mæ» som ble det en av årets største radio-hits. Han har også høstet jubel for oversettelsen av den store internasjonale hit-låta «Stay with me», av Sam Smith.

Da han radio-debuterte på direkten med «Bli hos mæ» skapte det skred av begeistring fra både 16 år gamle gutter og damer i 40-årene.

Sondre Justad er i full gang med sitt første album som kommer til neste år.

Pop-kometen fra nord er også trukket fram av P3 som det eneste nye navnet som spiller på prisutdelingen til P3-gull.

Kandidat nummer 6 - Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Busch

Kriss Rokkan Iversen og Eline Tønnesen Busch

Kandidat nummer 6 - Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Busch.

Foto: Avisa Nordland

Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch er gründerne av kunnskapsbedriften SALT Lofoten AS. I oktober ble de kåret til årets gründerkvinner i nord.

I november utnevnte næringsminister Monica Mæland de to som Årets gründerkvinner i Norge og de mottok hovedprisen på en halv million kroner. Kriss og Kjersti er uredde og ambisiøse.

De valgte bort jobber i sør for å etablere virksomhet i nord. De formidler forskningsbasert kunnskap til et bredt publikum.

De framstår som gode rollemodeller, både som kvinnelige gründere, og for å være utradisjonelle i måten de formidler sin kunnskap på.

Kandidat nummer 7 - Geir Lundestad

Geir Lundestad

Kandidat nummer 7 - Geir Lundestad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Professoren fra Sulitjelma og Bodø flyttet til Oslo for å studere i 1964.Da han kom dit måtte han ta et valg: Skulle han snakke dialekt eller ikke? Valget var enkelt; dialekten skulle beholdes, og slik har det vært i alle år.

Siden 1990 har han vært direktør ved Det Norske Nobelinstitutt og sekretær for nobelkomiteen.

Han har vært markant, synlig og har løftet instituttet til en viktig forskningsinstitusjon. Han blir hyppig benyttet som kommentator i norske og internasjonale medier.

Det er få som har bidratt så mye som ham for å øke fredsprisens internasjonale anseelse. Til nyttår er en epoke over. Lundestad pensjonerer seg.

Kandidat nummer 8 - Svein Arne Brygfjeld

Svein Arne Brygfjell

Kandidat nummer 8 - Svein Arne Brygfjeld.

Foto: Arne Forbord / Rana Blad

Svein Arne Brygfjeld er leder for Hemnes Turistforening. Med sitt pågangsmot har entusiasten vært en av de sentrale dugnadskikkelsene bak byggingen av Rabothytta.

Svein Arne sluttet å telle egne dugnadstimer da han passerte ett årsverk. Selvbetjeningshytta ligger nær Okstindene, 1200 meter over havet.

Med sin minimalistiske stil og oppsiktsvekkende arkitektur, har hytta vakt stor internasjonal oppmerksomhet.

Rabothytta er kåret til den mest framtidsrettede av leserne på ut.no og valgt som Den Norske Turistforenings hytte nummer 500. Som primus motor har hans personlige innsats vært avgjørende for realiseringen av prosjektet.

Kandidat nummer 9 - Børge Lund

Børge Lund

Kandidat nummer 9 - Børge Lund.

Foto: Avisa Nordland

Etter sin debut som 17-åring for Bodø Håndballklubb, har Børge hatt en håndballkarriere som overgår de fleste.

Han har hatt elleve sesonger som utenlandsproff, og var første norske herrespiller som kunne heve mesterligapokalen over hodet i 2010. De tre siste årene har han vært kaptein på landslaget.

I høst la han landslagsspillet på hylla etter 216 landskamper. Han kom tilbake til Bodø i fjor. Han signerte treårskontrakt som spillende trener for klubben han startet i.

Børge har vært en sentral skikkelse på og utenfor banen. Han har bidratt sterkt for å ta BHK til historiens første cupfinale for et nordnorsk lag.

Kandidat nummer 10 - Harald Kuraas

Harald Kuraas, leder Narvik ishockeyklubb

Kandidat nummer 10 - Harald Kuraas.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Harald Kuraas er en avgjørende bidragsyter i pionerarbeidet med å etablere Narvik Ishockeyklubb som en respektert og populær klubb i allnorsk ishockey.

I august takket han av som leder etter nesten seks år i styret, de siste årene som leder. Han er en omgjengelig gladgutt med store samhandlingsegenskaper. Han er ikke redd for å ta i et tak.

Harald og hans team har skapt et voldsomt engasjement for klubben i en idrett uten tradisjoner i nord, med fullsatte tribuner og stor stemning i den nye ishallen Nordkraft Arena.

Harald er direktør for den nye reiselivssatsingen i Narvik-regionen, Visit Narvik og Narvik Reiselivsutvikling og er på alle måter en ambassadør for sin kjære hjemby.