I denne kommunen er det ingen arbeidsledige

I Norges minst kriminelle kommune er det ikke en eneste arbeidsledig. – Folk trives veldig godt, sier ordføreren i Vevelstad.

Esøya. Vevelstad

I tillegg til full sysselsetting er Vevelstad kjent for sin vakre natur. Her fra Esøya som også er beskrevet i kongesagaen til Snorre.

Foto: Kjell Klausen

I dag presenterer NAV tall som viser at arbeidsledigheten i Norge stiger fra 2,4 til 2,6 prosent.

I Vevelstad kommune på Helgeland er trenden motsatt. Der har arbeidsledighet sunket fra to personer til ingen i det hele tatt den siste måneden.

– Jeg er selvfølgelig veldig glad for disse tallene. I Vevelstad kommer folk seg stort sett i arbeid, sier ordfører Ken-Richard Hansen (Sp).

Ordfører Ken-Richard Hansen i Vevelstad

Ordfører Ken-Richard Hansen mener Vevelstad er en av landets beste kommuner.

Foto: NRK

I den lille kommunen på helgelandskysten bor det ikke mer enn cirka 500 innbyggere. Det er selvfølgelig noe av forklaringen på de lavene tallene, men likevel er det unikt at en kommune står helt uten arbeidsledige.

– Stort sett selvberget

– Hvordan har Vevelstad klart dette?

– Vi er stort sett selvberget i Vevelstad. Vi er i hovedsak en kommune som har arbeidsplasser som er knyttet opp mot landbruk og fiskeri, og særlig oppdrett. Og så er det en del som har enkeltmannsforetak, som har laget seg sin egen jobb, svarer ordføreren.

Og fortsetter:

– Det er heller ikke sånn at det er de offentlige arbeidsplassene som redder oss. Det er i Vevelstad, som i andre kommuner. Det blir skåret ned både på skoler og i helsevesenet. I det offentlige går det motsatt vei med arbeidsplassene.

– Fordel å være liten

I Norge er det per nå, i tillegg til Vevelstad, bare Fedje i Hordaland som har alle arbeidsføre i jobb.

Ordfører Hansen mener det er fordeler med å være en liten kommune. Det viser seg ikke minst også på kriminalstatistikken. For kort tid tilbake skrev VG at Vevelstad er den kommunen i landet med minst kriminalitet. Siden 1. januar 2008 er det bare registrert 22 kriminelle forhold i kommunen.

– Jeg får si som Erna Solberg. Det er tjenestene som er viktig. I Vevelstad er du garantert barnehageplass, det er gratis tomter, og du blir tatt vare på av helsevesenet. Vi har alt du trenger. Dette er en av de beste kommunen å bo i, sier han.

– Vi har ikke brukt penger på store og fine skoler og barnehager. Vi har heller brukt pengene på å gi et tilbud til befolkningen. Da får vi heller slite med en del gamle bygg, fortsetter Sp-ordføreren.

– Driftige innbyggere

Fylkesdirektør Kjell Hugvik i NAV Nordland forteller at Vevelstad har de fleste kjennetegn på en kommune med lav arbeidsledighet.

– En liten kommune med høyt innslag av offentlig virksomhet og primærnæring ser ut til å ha stabil lav ledighet. I kommuner med konkurranseutsatt industri svinger det i mye større grad. Det har vi sett i flere kommuner i Nordland. Dessuten er det mye mer oversiktlig når man er få innbyggere, forteller han.

For Vevelstad er også geografien en fordel.

– Vevelstad ligger nært Brønnøysund som har et godt arbeidsmarked. Det er sikkert mange som pendler dit daglig.

I små kommuner er ofte antallet uføre personer større enn i mer folkerike kommuner. Det gjelder også Vevelststad. Men tallene er så små at det ikke er en fullgod forklaring på den fulle sysselsettingen.

– Statistikken viser også at sykefraværet er lavt i Vevelstad. Jeg tror disse tallene viser at Vevelstad er en god kommune, men driftige innbyggere som er flinke til å holde seg i arbeid.

Laster kart, vennligst vent...