Hopp til innhold

Hvem blir Årets Nordlending 2012?

De ti kandidatene til Årets Nordlending 2012 er presentert. Nå er det opp til deg å bestemme hvem som fortjener hedersbetegnelsen. Her er juryens beskrivelse av de nominerte.

Geir Arne Johannessen

Fjorårets vinner av Årets Nordlending ble hurtigruteskipper, Geir Arne Johannessen. Han ledet seere gjennom den tv-overførte hurtigrutereisa mellom Bergen og Kirkenes, «Hurtigruten minutt for minutt». Hvem får hedersbetegnelsen i år?

Foto: NRK

1. Marianne Beate Kielland

Marianne Beate Kielland

Marianne Beate Kielland

Sangeren ble sensasjonelt nominert til Grammypris i klassen Best Vocal Classical Performance i 2012. Grammy er verdens mest prestisjetunge pris, og Kielland er en av svært få skandinaviske sangere som har vært nominert til prisen. Hun er i tillegg den første bosatt i Nordland.

Kielland er opprinnelig fra Lørenskog, men bor i Vågan. Hun turnerer verden rundt med de beste ensembler, musikere og dirigenter. Samtidig er hun svært opptatt av å synge i Nord-Norge, og regnes som en stor nordlandspatriot og god ambassadør for Nordland.

Er hun Årets Nordlending?

2. Susanne Barkhald Sandberg og Torbjørn Solvoll Urskog

VM i dans

Susanne Barkhald Sandberg og Thorbjørn Solvoll Urskog

Foto: Maria Pettersen / NRK

Danseparet fra Fauske har vunnet det som er å vinne. I september ble de verdensmestere i Swing Boogie-Woogie på hjemmebane på Fauske. Karakteren paret fikk av dommerne er den høyeste som noensinne er gitt i et verdensmesterskap i dans.

Paret vant også årets verdenscup etter å ha gått ubeseiret gjennom årets World Masters i Boogie Woogie. De er også regjerende europamestere, og rangert som verdens beste dansere i Swing Boogie Woogie mer enn hundre poeng foran par nummer to.

Danseparet kan bli Årets Nordlending

3. Sirkus Eliassen

Sirkus Eliassen

Sirkus Eliassen

Foto: P3 / NRK

Bodøbrødrene Magnus og Erik debuterte sommeren 2011 med singelen «Hjem til dæ» som solgte til fem ganger platina. I februar i år slapp de monsterhiten «Æ vil bare dans» som solgte til ti ganger platina og lå 28 uker på VG-lista Topp 20.

Foruten å herje hitlistene og radioen har brødrene turnert landet rundt og skapt furore på landets festivaler og scener det siste året. På Parkenfestivalen i august skapte de tidenes fest da de fikk nesten 9000 elleville bodøværinger med på dansen.

Vinner de prisen Årets Nordlending?

4. Marit Kvalø og Odin Dybos

Marit Kvalø og Odin Dybos

Marit Kvalø og Odin Dybos

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Kjæresteparet på 18 reddet en familie på fem da sjøflyet de satt i havarerte under landing i Brønnøysund i juni. Flyet havnet opp ned i vannet, men de to ungdommene som så hva som skjedde hev seg i båten og dro ut for å hjelpe samtidig som de ringte nødnummeret.

Det unge paret er hedret av Norges Livredningsselskap og Redningsselskapet for innsatsen.

Unge helter nominert til Årets Nordlending

5. Anders Ågnes Konradsen

Norge U21 Anders Konradsen

Anders Ågnes Konradsen

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

22-åringen debuterte i år på A-landslaget i fotball borte mot Ungarn. Midtbanespilleren fra Bodø tok også sølv i eliteserien sammen med klubben sin Strømsgodset.

Han var sterkt involvert og scoret mot Frankrike da det norske U21-landslaget kvalifiserte seg til sluttspillet i fotball-VM. Og er tatt ut til Drillos siste landslagstropp som i januar skal til Afrika for å møte Sør-Afrika og Zambia.

– Stolt over å være fra Bodø

6. Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Hun var en av de koordinerende bistandsadvokatene i straffesaken mot Anders Behring Breivik og belyste synspunktene til de etterlatte og pårørende med klar og tydelig tale.

Larsen er også leder i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg. Hun har markert seg gjennom 2012 med sin direkte og slagkraftige form, i umiskjennelig nordnorsk språkdrakt.

– Hun betyr mye for mange

7. Terje Olav Hansen

Terje Hansen, Norlense

Terje Olav Hansen

Foto: Billy Jacobsen

Hansen leder eventyrbedriften NorLense AS på Fiskebøl. NorLense AS vant i oktober Ernst & Youngs kåring som landsdelens fremste verdiskaper i 2012. Eventyret startet i 1974, da familien begynte å produsere oljevernutstyr som nå brukes over hele verden.

Selskapet doblet sin omsetning fra 2010 til 2011, og tredoblet samtidig resultatet. NorLense får en stor del av æren for at det er holdt liv i bygda.

– Han er en samfunnsbygger

8. Hildegunn Pettersen

Hildegunn Pettersen

Hildegunn Pettersen

Foto: John Inge Johansen / NRK

Sopranen fra Røst er idemakeren, pådriveren, produsenten og solisten i operaen Querini so mi sommer skapte ny innbyggerrekord på Røst. 1.500 mennesker, de langt fleste tilreisende, fikk med seg operaen basert på historien om da Pietro Querini havarerte og rak i land på en holme utenfor Røst det herrens år 1431.

Hildegunn Pettersen debuterte ved operaen i 2000, og har foruten Querini gjort roller i de fleste kjente operaene.

– Vil dele prisen med hele Røst

9. Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen

Foto: Ola Helness / NRK

Han har i en årrekke gledet oss, rørt oss og gitt oss ettertanke. 2012 ble igjen Halvdans år. Programserien «Hver gang vi møtes» på Tv2 hadde ikke vært det samme uten Halvdan. Hans nydelige tolkninger av andres låter og Vinnis nyversjon av Sommerfuggel i vinterland fikk en helt ny og yngre generasjon til å omfavne artisten.

I kobbel med noen av landets beste låtskrivere var det Halvdan som ble stjernen. Sivertsen fyller salen gang etter gang med Gitarkameratene, Jan Eggum eller alene. Han topper festivalplakatene og gir oss både fliring og tårer i øyekroken.

Nytt år med stor suksess

10. Heidi Ruud Ellingsen

Heidi Ruud Ellingsen Drømmerollen

Heidi Ruud Ellingsen

Foto: Jens Kyed / NRK

Skuespilleren fra Narvik gjør seg stadig bemerket. Nå sist i dramaserien «Hjem» som i høst startet på NRK. Her fyller Ellingsen en av tre hovedroller. Serien er fortsatt under innspilling. Ellingsen slo gjennom med et brak da hun som 22-åring vant konkurransen «Drømmerollen» som ble sendt på NRK.

Premien var hovedrollen i musikalen Singin`in the Rain. Ellingsen har senere spilt i flere musikaler og skapt seg et kjent navn som skuespiller.

– Hjertet mitt er i Nord-Norge

Slik stemmer du

Du kan stemme på din favoritt på an.no/nordlending. Der finner du oversikt over alle kandidatene, og kan avgi din stemme med begrunnelse.

Du kan også stemme på SMS: Send tekstmelding med kode ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Det koster tre kroner per stemme. Du kan stemme så mange ganger du vil, fram til 16. desember klokken 12.00.

Hvem som blir Årets Nordlending 2012 offentliggjøres 21. desember.