Hopp til innhold

Her er de beste stedene å lete etter sopp

Soppsesongen når sitt høydepunkt i disse dager. Men hvor bør man egentlig lete? Vi gir deg de mest vanlige hjemmestedene til tre favoritter.

Sopp

Skogen bugner av sopp, men hvor bør man egentlig lete for å finne de gode, trygge matsoppene?

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er svært gode soppforekomster i år, også langs kysten, sier Trond Loge, soppentusiast og daglig leder i Salten Friluftsråd.

Han har allerede vært på flere soppturer og vet godt hvor han skal lete.

– Jeg har tre favoritter som jeg bruker å plukke. Det er de samme favorittene som veldig mange andre også har, - nemlig kantarell, steinsopp og piggsopp. De er det alltid trivelig å plukke.

Trond Loge i Salten friluftsråd

Soppentusiast og daglig leder i Salten Friluftsråd, Trond Loge, har vært på flere soppturer i år og vet godt hvor de beste matsoppene gjemmer seg.

Foto: Salten Regionråd

Men ikke alle har like gode ferdigheter innenfor soppfaget. Noen er redde for å ende opp med giftig sopp, mens andre ikke vet helt hvor de skal lete.

  • Se tipsene om hvor du bør gå på soppjakt, nederst i saken

– Ikke legg soppen i plastpose

– Det er mange gode soppområder, og du kan finne sopp både i skogen og langs kysten, men forholdene er absolutt best i skogen. I august og begynnelsen på september er den absolutt beste perioden for å plukke sopp. Da får man gjerne en god kombinasjon av varme og mye fukt, noe som gir soppen gode vekstvilkår.

Når du drar ut på tur kan det være greit å ha med seg en kniv og en kurv til å ha soppen i.

– Ikke legg soppen i plast. Det har den ikke godt av. Bruk en kurv eller en åpen bøtte. Kniven bruker du til å kutte soppen helt nederst. Unngå i rive opp rota. Børst av mest mulig jord, så slipper du å ta det med deg, sier Loge.

– Vel hjemme kan du enten tørke eller forvelle soppen, eller du kan spise de ferske. De passer godt i både gryter, supper, på pizza, i pai eller bare stekt i smør på brødskiva.

Her bør du lete for å finne tre klassiske matsopper

  • Kantarell: Når du skal på jakt etter skogens gull, er det best å å oppsøke gammel og næringsfattig gran og bjørkeskog. Det beste er en kombinasjon av disse skogstypene. Kantarellen trives ikke i solvendte skråninger, så prøv heller steder med mindre lys. Kantarellen er avhengig av fuktighet og finnes gjerne i mosekledde områder. Den vokser ofte langs stier, men ettersom faren er stor for at det allerede er noen som har vært der før deg, - prøv å finn en litt avsidesliggende sti der ikke så mange går. Kantarellen vokser som oftest gruppevis og dekker gjerne flere kvadratmeter, så har du først funnet én kantarell, da finner du flere.Den finnes over neste hele landet, med unntak av Finnmark.
En mann er ute og plukker sopp av typen Kantareller ved Jonsvatnet utenfor Trondheim torsdag.

Kantarell er en klassiker det er vanskelig å bli lei. Den er gul og har en karakteristisk traktlignende form.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
  • Steinsopp: Steinsopp er en sopp med mye smak og noen mener den smaker bedre en kantarellen. Steinsopp finner du i løv- og barskog, der den gjerne vokser i store klynger. Den trives spesielt godt på steder med mye mose og finnes over hele landet. Se etter områder med litt fuktig jord, men den bør ikke vær for våt. Steinsoppen er derimot en ganske uforutsigbar sopptype, som det kan bugne av ett år, mens den er som sunket i jorden det neste.
Steinsopp

Steinsopp blir fote regnet som en av våre beste matsopper og har en nøtteaktig smak. Den er brun til lysebrun på toppen og med hvit bunn.

Foto: Birgitte Finne Høifødt
  • Blek Piggsopp: Blek piggsopp kan du stort sett finne over hele landet. De vokser gjerne mange sammen og ofte kan flere eksemplarer være mer eller mindre sammenvokst. Piggsoppen vokser i bar- og løvskog, både i jord og blant mose. Hele soppen kan spises og den egner seg spesielt godt til stuing og steking.
blek piggsopp

Piggsopp finnes i flere varianter. Her ser vi den som kalles Blek Piggsopp. Den er svært ettertraktet og har en god og mild smak, som passer godt i gryter og stuinger.

Foto: ressaure / flickr