Her er Årets Nordlending

Det var kanskje på høy tid, for han har vært nominert før. I år er det endelig Halvdan Sivertsens tur.

Se talen til Halvdan Sivertsen her

Se talen til Halvdan Sivertsen her.

Juryen hadde plukket ut ti kandidater fra hele Nordland og deretter fikk de hjelp av folket til å bestemme. Og nå har valget falt.

Halvdan Sivertsen er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets nordlending 2012»

Under en høytidelig seremoni i NRK Nordlands lokaler fikk han utdelt prisen.

– Jeg er overgitt. Dette er en stor ære og jeg blir rørt, sier 62-åringen.

Lovord

Sivertsen fikk overrakt prisen av distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

De leste opp juryens begrunnelse, som var full av lovord, og Sivertsen selv synes nesten det var i overkant.

– Det er flott å bli kåret til årets europeer, spøkte han.

– Og jeg vil understreke at jeg selv har skrevet flere av lovordene, fortsatte han.

(artikkelen fortsetter under)

Halvdan Sivertsen og Jan-Eirik Hanssen

Halvdan Sivertsen var tydelig rørt da Jan-Eirik Hanssen leste opp juryens begrunnelse.

Foto: Ola Helness / NRK

– Han er en ener

– Halvdan Sivertsen er kanskje den mest kjente og verdsatte nordlendingen vi har. Han er en ener som har holdt på i mange tiår, men 2012 har virkelig vært Halvdan Sivertsens år, en opptur med suksess både på TV og på scener og festivaler over hele landet, sier jurymedlem og distriktsredaktør i NRK, Tone Kunst.

– Han gjør nordlendingene stolte, han formidler både latter og alvor og han har uten tvil en unik posisjon som folkekjær artist, fortsetter hun.

(artikkelen fortsetter under)

«Tidenes nordlending»

Og mange av de 2000 nordlendingene som har stemt er helt enig med Kunst.

«Halvdan er ikke bare årets nordlending. Han er tidenes nordlending!»

«Så lenge Halvdan drar ned luft, så finnes det ingen kandidat som kan stå på siden av han som konkurrent.»

«Hvilken annen nordlending på 62 år kan ha en konsert for studenter der ALLE kan hver sang og synger med for full hals!»

  • Nederst i artikkelen kan du gratulere prisvinneren

(artikkelen fortsetter under)

Halvdan Sivertsen med ny plate fredag 16. mars 2012

Her forteller Halvdan Sivertsen om sin nyeste plate.

Stor suksess

Sivertsen er født i 1950 i Tromsø, og er oppvokst og bosatt i Bodø. Artistkarrieren hans startet på 80-tallet da han ble kjent fra barneprogrammet Labbetuss.

Noen år senere var Sivertsen med å stifte gruppa «Gitarkameratene» med Jan Eggum, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen. Sammen vant de to Spellemannpriser.

I 1979 ga Sivertsen ut soloalbumet «Nordaførr» og fikk stor suksess med blant annet låten «Kjærlighetsvisa» som senere ble kåret til tidenes nordnorske sommerlåt.

Sivertsen har gitt ut til sammen 17 soloalbum og selv vunnet fire Spellemannpriser. I 1987 slapp han albumet «Ny og Naken», og fikk nok en hit med «Sommerfuggel i vinterland». Senere kom låter som «Førr ei dame»,« Ti tusen tommeltotta», «Vi vil leve lenge» og «Venta på toget».

Gamle låter ble nye

I vår medvirket Sivertsen i programserien «Hver gang vi møtes» på TV 2 sammen med seks andre artister. Vinnis versjon av «Sommerfuggel i vinterland» ble svært populær i etterkant.

Dermed fikk Sivertsens låter nytt liv og en helt ny og yngre generasjon omfavnet den folkekjære artisten.

– Det hele ble mer populært enn vi hadde trodd og det var veldig morsomt. Jeg fikk mye bra musikk ut av å være med på programmet, og mange av versjonene bruker jeg når jeg spiller i dag, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Humoristisk billedlegging av "Ti tusen tommeltotta" etter at den kom ut på plate i 1991. Innslaget ble laget av NRK Nordland for Norge Rundt.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

Musikkvideo av «Ti tusen tommeltotta» fra 1991.

Les juryens begrunnelse her:

Halvdan Sivertsen er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets nordlending 2012»

En enstemmig jury begrunner sin avgjørelse slik:

Det er ingen overdrivelse å si at Halvdan Sivertsen har vært overalt i 2012.
Året ble innledet med TV-serien og braksuksessen «Hver gang vi møtes». Blant et stjernekobbel av artister var det Halvdan, som selvsagt har levert navnet til programmet, som kom ut av ruta og traff den norske folkesjela.

Hans låt «Sommerfuggel i vinterland», tolket av Vinnie, føk rett til topps på spillelistene. Halvdans oversettelser og framføringer av andres melodier rørte folket og fikk en ny og yngre generasjon til å omfavne artisten. Hans sanger toppet både album- og singellistene på iTunes, og låtene gikk som en farsott på nett.

17. soloplater

I mars kom Halvdans 17. soloplate, «Gjør det så gjerne», med en herlig miks av kjærlighetssanger, skarpe samfunnskommentarer og medmenneskelige ytringer. 62-åringen er fortsatt like engasjert og meningsfull i sine tekster.

Siden har det gått slag i slag. NRK sendte konserten med Gitarkameratene i på tv i beste sendetid, med humoristen Halvdan som naturlig midtpunkt. Han tok Trænafestivalen med storm og var en selvsagt deltaker på minnekonserten 22. juli på Rådhusplassen i Oslo.

Han har vært på en lang suksessreise med makker Jan Eggum. Den siste konserten samlet 1250 mennesker på hjemmebane. Tekster og viser fra de to ble i sommer satt sammen til en helaftens teaterforestilling av Moss Teater. «Magisk», skrev VG og ga terningkast 5. Han har reist landet rundt med eget band. Gitarkameratene har trukket fulle hus på over 50 forestillinger i Oslo.

Halvdan har likevel hatt tid til å øse av sitt engasjement og vist sin samfunnskritiske brodd. Han frontet tv-aksjonen for Amnesty, han har kritisert behandlingen av romfolket og han har stilt opp for klokkeaksjonen i Bodø domkirke.

Den nordnorske bølgen

På tradisjonelt vis avslutter han året med fire fullsatte kulturhus på hjemmebane.
Halvdan Sivertsen har holdt på lenge. Han var en del av den nordnorske bølgen som skyllet inn over landet på 70-tallet.

Han sang og snakket på dialekt. Han holdt seg i nord i en periode da «alle» måtte til Oslo for å gjøre karriere. Herfra formidlet han landsdelens kvaliteter. Ingen kan som han treffe våre hjerter med vare og kontrastfylte stemninger, fra iskald mørketid til sommerens liv og lyst. Udødelige «Kjærlighetsvisa» er kåret til tidenes nordnorske sommerlåt. Identitet er en viktig del av hans suksess.

Halvdan Sivertsen er ikke bare profet i egen by. Han er hele landsdelens og landets Halvdan. Han har underholdt så gulvet knakk og graven brast. Han har fylt samfunnshus og festsal med alvorlige viser, heftig rap og verbale latterbomber. Musikken , og lynraske vekslinger mellom dypt alvor og ellevill humor, gjør han til en av landets mest helstøpte og etterspurte artister. Han har draget på alle aldersgrupper.

– Udødelig

Halvdan Sivertsen har gjort seg selv udødelig. Innholdet i hans skattkiste er så rikt og unikt at nye ufødte generasjoner vil åpne den og finne glede i hans skaperverk. Han vil leve for alltid. Gammel vil han aldri bli.

I statuttene for kåringen av «Årets nordlending» heter det at «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og ståpåvilje.»

Juryen understreker at Halvdan Sivertsen tilfredsstiller alle kriteriene fullt ut – og vel så det!

Årets jury har bestått av fylkesmann Hill-Marta Solberg, kulturhussjef Rolf-Cato Raade, distriktsredaktør Tone Kunst, NRK Nordland, og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen, Avisa Nordland.

Over 2000 nordlendinger har bidratt med stemmer og begrunnelser. Vi slutter oss til en av de mange som har gitt sine sterkeste anbefalinger:

«Halvdan er ikke bare årets nordlending. Han er tidenes nordlending!»

Kjære vår alles Halvdan: Ingen e så god som du! Gratulerer!