Hopp til innhold

Her er arbeiderboligen på veg til sitt nye nabolag

Et grønt trehus ruller gjennom gatene i den svenske gruvebyen Kiruna. Langs veien følger barnehagebarn nøye med. Når de er voksne ligger hjembyen deres et annet sted.

Kiruna er gruvebyen nord i Sverige som nå er inne i en spektakulær flytteprosess.

6000 personer må flytte på seg.

For de om lag 20 000 innbyggerne er det ikke lenger noe uvanlig syn å se hus rulle gjennom gatene på veg til sitt nye nabolag.

Det er åtte år siden byens folkevalgte bestemte at sentrum av byen skulle flyttes østover. Prognoser fra gruveselskapet LKAB viste i 2004 at sprekkdannelser i grunnen før eller siden ville nå inn til sentrum.

Nå bygges den nye bykjernen opp tre kilometer øst for dagens sentrum. Et nytt rådhus er allerede på plass.

Rådhuset i Kiruna, Kristallen

Startskuddet for et nytt sentrum gikk i 2014. Nå står Kirunas nye rådhus, Kristallen, klart i byens nye sentrum.

Foto: Kiruna kommune

Men hit skal også en rekke av de gamle og verneverdige bygningene ha sin plass. For kommunen og gruveselskapet er det viktig at historien er med på flyttelasset.

– De hjelper oss å bevare følelsen av det gamle Kiruna i den nye byen. Hvert hus bærer med seg minnene fra personene som har bodd der og om området det har stått i. det forteller pressesjef i det svenske gruveselskapet LKAB, Anders Lindberg.

Koster milliarder

Det grønne trehuset, som tidligere i oktober rullet gjennom byen, er ett av fire arbeiderboliger som flyttes nå i høst.

Bolig flyttes i Kiruna

Høsten 2019 flyttes flere arbeiderhus fra år 1900. De får en sentral plass i nye Kiruna sentrum.

Foto: Kiruna kommune

Husene ble bygd i 1900, samme år som gruvebyen ble grunnlagt. På folkemunne går de under navnet 16-mannsboligene. Egentlig var de beregnet for åtte familier, men boligmangel førte til at de ble gjort om til 16-ettroms uten kjøkken og komfyr.

– Hittil er 14 hus blitt flyttet, og over 30 til blir flyttet de kommende årene, sier Lindberg.

Flytteprosessen skal pågå fram til 2035.

Lensmannsboligen i Kiruna flyttes

Lensmannsboligen var ett av de første verneverdige byggene i Kiruna som i 2017 ble flyttet fra det gamle til den nye bykjernen.

Foto: Kiruna kommune

– Selv om nye bygninger har mange fordeler som høyere standard, bedre energieffektivitet, gir de eldre bygningene oss koblinger til det opprinnelige Kiruna og generasjonen før oss, sier Lindberg.

LKAB har satt av milliarder til prosjektet som går under navnet samfunnsforvandlingen. Gruveselskapet er i gang med en liknende flytteprosess også i tettstedet Malmberget, i Gällivare kommune.

– Vi rapporterer ikke kostnader for hvert enkelt prosjekt. men LKAB har hittil betalt cirka ni milliarder svenske kroner og satt av 17 milliarder kroner for samfunnsforvandlingene i kiruna og Malmberget. Det innebærer både å bygge nytt og flytte gammelt, sier Lindberg.

Det første området som tømmes for hus, gjøres etter hvert om til en park.

Kiruna

Malmen i Kirunas gruver blir kalt for Sveriges svarte gull. 6000 mennesker må flytte som følge av at sprekkdannelser i grunnen gjør dagens sentrum ubeboelig på sikt.

Foto: Kiruna komune