NRK Meny
Normal

Her endte den ukjente mannens liv

Han hadde trolig vært død i noen uker da han ble funnet i denne hytta på Rønvikfjellet. Fortsatt er han navnløs og uten identitet, for ingen har meldt mannen savnet. Hva skjer med de døde ingen vet hvem er?

Hytta på Rønvik-fjellet hvor en mann ble funnet død i februar 2015

I ei falleferdig hytte på Rønvikfjellet i Bodø ble mannen funnet i februar i år. Så langt er han ikke meldt savnet, men Kripos tror de en dag vil finne ut hvem han var.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Han var mellom 60 og 70 år, med hvitt, slett hår strøket frem i en pannelugg. Rundt halsen hadde han tullet et fargerikt skjerf over den røde jakken. På føttene hadde han lysebrune fjellsko med røde lisser.

28. februar i år finner en familie på fottur en død mann i en forfallen hytte på Rønvikfjellet, like nord for Bodø sentrum. Ingen hadde meldt ham savnet.

Verken lokale eller internasjonale etterlysninger fører frem. Politiet går ut med detaljerte beskrivelser av mannen i håp om at publikum kan bidra med tips som slår fast identiteten hans. Det leder heller ikke til noen oppklaring.

Tre måneder etter at han ble funnet død er mannens identitet fortsatt et mysterium.

– Det er trist at vi ikke har klart å finne ut hvem han var, sier politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt.

I denne hytta ble den uidentifiserte mannen funnet død.

I denne hytta ble mannen funnet død 28. februar i år.

Foto: Knut Haarvik / NRK

22 personer uidentifisert siden 1947

Det er unektelig trist å gå bort i ensomhet uten at noen melder deg savnet. Ifølge Per Angel skjer det svært sjelden. Angel leder den nasjonale ID-gruppa i Kripos og har bistått Salten-politiet i saken.

– Innen fire dager har vi normalt sett identifisert de fleste likfunn i Norge.

I 1947 ble det opprettet et nasjonalt savnetregister. I registret finnes det i dag 22 lik eller levninger som politiet ikke har greid å identifisere. Mannen på Rønvikfjellet er nå blant disse.

Jobben ID-gruppa gjør for å løse sakene er omstendelig. Fingeravtrykk, DNA-profil, tannopplysninger, tatoveringer, arr, kjennemerker av alle slag, klesplagg og inskripsjoner i smykker og ringer. Alt legges inn i det nasjonale savnetregisteret.

– Der har vi ikke fått noe treff, sier Angel.

– Viktig for de pårørende å få svar

Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos

Per Angel, leder ID-gruppa i Kripos. Han tror mannen vil bli identifisert, men tror det kan ta lang tid.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Fellesnevneren for de avdøde som ingen melder savnet er at de ofte er utlendinger, ifølge Angel. Politiets teori er at mannen som ble funnet i hytta på Rønvikfjellet ikke er norsk.

Den endelige obduksjonsrapporten gir ingen indikasjoner på at det har skjedd ham noe kriminelt og trolig hadde han ligget noen uker i hytta før han ble funnet. Kledt for fjelltur med sekk på ryggen.

– De kan være snakk om personer uten noe særlig kontaktnett som er på tur uten at de hjemme vet hvor vedkommende er.

Opplysningene om mannen er sendt videre til Interpol. Håpet er at det skal dukke opp en savnetmelding som gir ham et navn.

– Det er jo en del mennesker som forsvinner, som selv ønsker å bli borte, uten at de pårørende vet hvor de befinner seg, om de er døde eller i live. For de pårørende er det svært viktig å få svar på hva som har skjedd, sier Angel.

Hvor gravlegges de som ingen vet hvem er?

Mannen som ble funnet på Rønvikfjellet vil få en grav, enten han blir identifisert eller ei.

– Når vi i politiet har gjort det som gjøres kan, frigir vi liket slik at vedkommende kan gravlegges, sier Angel.

Han forklarer at det er kommunen hvor liket er funnet som vil bistå ved begravelse. Dersom ingen melder ham savnet i løpet av de kommende månedene vil mannen få en såkalt NN-grav, ei ukjent grav i Bodø.

– Vi vil vente til Interpol-søket har gått i et halvt års tid før han kan gravlegges, sier Angel som mener de en dag vil finne ut hva han het og hvor han kom fra.

– Som regel kommer det inn ei savnetmelding til slutt. Jeg har tro på at han blir identifisert, men det kan ta lang tid.

Dette hadde mannen på seg da han ble funnet:

Beskrivelse av mannen:

  • Mann i 60- 70 årene
  • Cirka 170/175 cm høy
  • Slank
  • Kortklipt, hvitt hår. Slett, litt fyldig hår som er strøket fram i pannelugg.
  • Kraftig, buet nese.
  • Han hadde på seg en rød skalljakke av merkete Quechua, med sort stoff utvendig på armer og skuldre samt sort hette.
  • Utenpå jakken hadde han et langt, brunt skjerf. Tullet rundt halsen – på utsiden av jakken.
  • Sort bukse med tynne lysere striper på langs.
  • På føttene hadde han lyse brune fjellsko med røde lisser. Sort kant og ei grønn stripe rundt sålen.
  • På ryggen hadde en mellomstor ryggsekk av merkete Quechua Forclaz 40 Air. Denne var rød, med en bred, sort stripe på baksiden og sorte spenne

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.