God kvalfangst i Lofoten

Og kvalfangerne ønsker å skyte mer, de mener bestanden av vågekval er stor nok.

Det på går nå en god kvalfangst i Vestfjorden i Lofoten.

Ei av kvalskutene som deltar er "Jan Bjørn."
Skipper Jan Kristiansen er på plass for å speide etter vågekvalen. Han forteller om varierte arbeidsdager.

- Noen ganger går vi rett på den mens andre dager må vi vente hele dagen. Enkelte dager kommer det ikke kval i det hele tatt, sier skipperen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Bestanden øker

Næringa har vært gjennom turbulente år med stopp i fangsten og harde angrep på kvalfangsten. Men nå står harpunen klar igjen. Likevel er jakta liten. Av en bestand på omlag 100.000 vågekval er kvota på litt under 900 dyr.

Altfor lite, mener kvalfangerne.

- Kvota skulle vært tre ganger større. Dagens kvote fører til at bestanden vokser, sier Kristiansen.

Årets kvalfangst startet 1. april. Ifølge Fiskeridirektoratet er det skutt 12 dyr hittil i år.

- Langs norskekysten, Barentshavet og ved Svalbard er kvoten på 750 dyr. I tillegg kan det tas 135 ved Jan Mayen, sier seniorrådgiver Hild Ynnesdal ved Reguleringsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

VIDEO: Her blir hvalen skutt.

Video nsps_upload_2009_5_18_19_1_24_1027.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Rødt hav

Etter ni timer uten kval i sikte ser mannskapet en vågekval rett ved båten. På dekk har Kristiansen gjort seg klar. Nå er det bare å vente på at kvalen kommer på skuddhold. Men den kan også forsvinne.

Plutselig bryter kvalen vannflata. Harpunen går ut, treffer og like etter farges havet av masse rødt.

Vågekvalen dør momentant.

Hvalfangst i Vestfjorden
Foto: Kari Skeie / NRK


Nå begynner arbeidet. Skippereren er fornøyd.

- Sola skinner og dagen er ung.

- Ferdigpizzaen truer

Når kvalen kommer på dekk starter flensinga.

Etterspørselen etter kvalkjøtt hittil i sesongen er god, men det må ta seg opp dersom kvalfangsten skal overleve som ei næring framover.

Kun 21 båter deltar i årets fangst. Det normale er over 30.

Ifølge skipperen er det ikke dyrevernere som er den størst trusselen mot kvalfangsten.

- Det finnes pizzadisker som er lengre enn denne båten. Vi ser at konsumet av kvalkjøtt i dette landet har gått betydelig ned i forhold til det det var for 20 til 40 år siden.

Men Kristiansen er optimist. Han er inne i sin 50. sesong som kvalfanger og vet at det svinger.

Etter 20 timer på havet er fangsten to vågekval. Og sesongen varer til slutten av august.

- Ringer etter kjøtt

Når kvalen er fanget, er Råfisklaget klar til å ta i mot og selge kvalkjøttet videre.

- Vi blir nærmest nedringt av kunder som vil ha kjøtt om dagen, sier Harald Dal i Norges Råfisklag til Fiskeridirektoratet.

LES OGSÅ: Norsk hvalfangsthistorie