Hopp til innhold

Her bruker bakkemannskapene rå muskelkraft for å få flyet ut fra terminalen

Tirsdag ankom Arctic Race-syklistene Bodø, men flyplassen hadde ikke utstyr til å håndtere flytypen som transporterte utøverne. Heldigvis visste bakkemannskapene råd.

Tirsdag ankom Arcic Race-syklistene Bodø, men flyplassen hadde ikke utstyr til å håndtere flytypen som transporterte utøverne. Heldigvis visste bakkemannskapene råd.

Piloten var svært fornøyd med innsatsen, forteller Stene. VIDEO: Joar Stene.

– Det er veldig uvanlig at vi må gjøre det på denne måten. Vi har vanligvis kjøretøy som brukes til dette formålet, forteller Morten Stene til NRK.

Tirsdag ettermiddag ankom proffsyklistene Bodø med et fly av typen Sukhoj Superjet 100. Stene forklarer at dette er en forholdsvis ny flytype, og en sjelden gjest på Bodø lufthavn.

Såpass ny er flytypen, at lufthavna ikke har anskaffet biler som kan dytte disse flyene, forklarer Steien, som jobber i Widerøe Ground Handling.

Dermed ble gode råd dyre idet passasjerene var levert, og flyet skulle reise videre.

– Vi spekulerte i hvordan vi kunne gjøre dette. Han med ansvar for flyet sa med en spøkefull tone at vi bare kunne ta i et tak, og dytte flyet ut. Piloten trodde ikke det var gjennomførbart, og tok det som en spøk.

Trodde ikke det han hørte

Alternativet var imidlertid å vente på spesialutstyr, eller å få leid utstyr fra en annen stasjon. Så mannskapet bestemte seg for å se om flyet lot seg rikke ved hjelp av rå muskelkraft.

– Piloten ville ikke tro det til å begynne med, så han sendte oss iPaden sin fra cockpit, slik at vi kunne dokumentere det.

Åtte mann, tre på hvert bakhjul og to foran, måtte til for å få flyet ut fra terminalen. Stene forteller at det ser tyngre ut enn det egentlig var.

– Litt tungt var det selvfølgelig, men det gikk greit så snart vi fikk litt fart på det. I ettertid har vi spøkt litt om det på oppholdsrommet, at i gamle dager var det slik man måtte gjøre det, men da var det nok også snakk om mindre flytyper.

Åtte mann måtte til for å dytte flyet

Åtte mann måtte til for å dytte flyet.

Foto: Joar Stene

Fornøyd

En strålende fornøyd pilot kunne dermed reise videre, uten større forsinkelser. Siden har videoen også blitt omtalt av VGTV. Stene forteller at han har fått en del respons fra folk med interesse for fly.

– Jeg har jobbet syv år her på flyplassen, og det er første gang jeg har kommet borti noe sånt. Vi var rett og slett ikke forberedt på flytypen. Det kom også flere fly den dagen relatert til Arctic Race med både utstyr og sykler, men dette var vanlige Boeing-fly som vi er vant til å håndtere.

– Blir dere å kjøpe utstyr nå, til å håndtere også denne russiske flytypen?

– Jeg tror ikke at dette er en flytype som vi blir å møte så ofte, men skulle det skje igjen, så blir vi nok å leie inn utstyr for å få dyttet flyet ut på rullebanen.