Hopp til innhold

Her blir Norges minste Vinmonopol åpnet

– Et viktig steg for alkoholpolitikken i Norge, sier ordføreren.

Ordfører i Herøy under åpning av nytt pol

KLIPPER SNORA: Ordfører i Herøy kommune, Arnt Frode Jensen, har jobbet med å få pol til kommunen siden 2005. Butikksjef Linda Skartun helt til høyre i bildet.

Foto: Svein Lundestad / heroyfjerdingen.no

Vinmonopolet Herøy, butikksjef

MANGE FORDELER: – Jeg tror dette kan bidra til å hindre at vi får vin i butikk. Det er mange fordeler med Vinmonopolet, blant annet får kunden god veiledning, sier butikksjef Linda Skartun.

Foto: Vinmonopolet Herøy

– Det har gått veldig bra. Ordføreren har klippet snora, og vi har hatt besøk av folk fra hele distriktet. Jeg estimerer at det var mellom 70 og 80 personer i kø da vi åpnet dørene klokken 12 i dag, og på det meste hadde vi 50 stykker inne i butikken samtidig. Tilbakemeldingene har vært overveldende, sier butikksjef Linda Skartun til NRK.no.

Hun er full av lovord etter at landets minste Vinmonopol åpnet dørene på Herøy i dag.

– Butikken har et veldig godt sortiment til å være så liten. Og de produktene vi ikke har, kan kundene bestille til butikken, fortsetter hun.

Størrelsen på drøye 50 kvadratmeter er omtrent halvparten av størrelsen som er minstestandard i dag. Butikken vil ha åpent tre dager i uken og har et vareutvalg på cirka 200 produkter.

– Jeg tror dette kan bidra til å hindre at vi får vin i butikk. Det er mange fordeler med Vinmonopolet, blant annet får kunden god veiledning, sier Skartun.

– Viktig steg

Det var i desember i fjor Vinmonopolet meldte at de hadde vedtatt å iverksette prøvedrift av en ny, liten type «minipol» i Lyngen i Troms og Herøy i Nordland.

– Det var etter en uttalelse fra Sylvia Brustad i 2005 om at alle kommuner burde få pol at jeg begynte å jobbe med dette. Jeg tok saken opp i kommunestyret samme år, og har siden jobbet aktivt for å få dette til, sier ordfører i Herøy kommune, Arnt Frode Jensen, til NRK.no.

Han er ikke i tvil om hvilken betydning dette vil ha for næringslivet i kommunen.

– For befolkninga betyr dette at man kan kjøpe denne typen varer innad i kommunen. Også for næringslivet, nabokommuner og det som er av reiselivsoperatører betyr det at tilbudet nå har blitt bedre, sier han.

Ordføreren tror dagens åpning også er viktig med tanke på polets fremtid i Norge.

– Alkoholpolitisk er dette et viktig steg når det kommer til å bevare Vinmonopolet som en egen enhet i Norge. Det er sterke krefter som vil ha salget inn i vanlig butikk, og jeg tror dette kan sørge for at polet får en bedre posisjon i Norge enn det ellers ville hatt, sier Jensen.

(artikkelen fortsetter under)

Polet på Herøy

MINIPOL: Polet på Herøy er det minste i landet med sine knapt 50 kvadratmeter.

Foto: Svein Lundestad / heroyfjerdingen.no

– Minste noen gang

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet forteller at butikken som i dag åpnet på Herøy er det minste i landet.

– Dette er et forsøk på å teste ut en ny butikktype, som er den minste vi har hatt noen gang. Denne butikken er et viktig ledd for å bedre tilgjengeligheten i Distrikts-Norge, sier han.

Halvor Bing Lorentzen

GOD DEKNING: – Jeg vil beskrive dekningen som veldig god, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen.

Foto: Vinmonopolet

Den nye butikkategorien har fått navnet "Kategori 1" og vil kunne etableres i kommuner der markedsgrunnlaget er for lite for dagens minste vinmonopolbutikker.

– Både Herøy og Lyngen har rundt 3000 innbyggere, og cirka hundre millioner i årlig handel, fortsetter Lorentzen.

– Hvordan vil du beskrive dekningen i dag?

– Jeg vil beskrive dekningen som veldig god. Vi har i dag 290 butikker, og 90 prosent av landets befolkning bor i en kommune med pol. Tar man også med de som har mindre enn 30 minutters reisevei, er dekningen over 96 prosent. Det er 104 kommuner som ønsker vinmonopol hos seg, og får vi en vellykket prøvedrift av denne butikktypen, vil vi kunne åpne pol i mange av disse på sikt.

Evalueres til høsten

Butikk nummer to åpner i Lyngen i Troms 15. mai, og Vinmonopolet vil bruke erfaringene fra disse to butikkene for å evaluere prosjektet.

– Målsettingen er å få evaluert dette tidligst til høsten for å se om butikktypen er liv laga eller ikke. Deretter vil vi kunne evaluere flere steder etter hvert.

– Hvilke forventinger har dere til denne typen pol?

– Vi har gjort grundige beregninger i forkant og sett på hvor mye de må selge, og har stor tro på at dette skal gå. Målsettingen er at butikkene ikke skal gå i underskudd. Det er et krav satt av Stortinget, avslutter han.

Pol på Herøy